Osebna svoboda ali zavračanje odprtih družb?

Berlin proti burkam in nikabom v državnih službah. Dvomljiv poziv avstrijskega predsednika.

Objavljeno
28. april 2017 13.40
GERMANY-POLITICS-SECURITY-BURQA
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin - Bundestag je prepovedal zakrivanje obraza državnim uradnicam in vojakinjam, pa tudi vsem drugim, ko morajo dokazati svojo identiteto. Po prepričanju vladne koalicije CDU/CSU in socialdemokratov je to nujno za zaupanje prebivalstva v državne urade in s tem integriteto države.

Kanclerka Angela Merkel je že lani napovedala prepoved zakrivanja obraza »kjerkoli je mogoče«. Če zasebno življenje pri tem spornem vprašanju ščitijo sodišča, se je med izvajanjem njihovih službenih dolžnosti bundestag odločil za razrivanje obraza državnih ¬uradnic.

Prepovedani so burke in nikabi, ki zakrivajo celoten obraz, medtem ko je nošenje rut zaščitilo nemško vrhovno sodišče, nedavno celo v primeru vzgojiteljice v občinskem otroškem vrtcu. Evropsko sodišče v Strasbourgu je, nasprotno, v imenu nevtralnosti na delovnem mestu celo zasebnemu belgijskemu podjetju dovolilo takšno prepoved svoji receptorki.

Schäublejevo priporočilo

Novo nemško zakonodajo mora potrditi še deželni dom bundesrat, kjer bodo morda glasnejši ugovori opozicijskih zelenih in Levice o populistični prepovedi, saj naj bi bilo število primerov minimalno. Zaradi navala muslimanskih beguncev in priseljencev v minulih letih hočejo sredinske stranke ukrepati, zlasti sredi predvolilnega spopada, v katerem krščanskim demokratom odvzema glasove protiislamska in nacionalistična Alternativa za Nemčijo in se morajo socialdemokrati v nekaterih deželah zagovarjati.

Pred zveznimi parlamentarnimi volitvami bodo volili v Severnem Porenju - Vestfaliji, kjer po spolnih napadih, terorističnih dejanjih in strahovladi tujih klanov v predelih nekaterih velemest obtožujejo socialdemokratsko deželno premierko Hannelore Kraft premajhne odločnosti, kar zadeva nezaželene tuje vplive.

»Integracija pomeni, da jasno pokažemo naše vrednote in meje naše strpnosti do drugih kultur,« je v parlamentarni razpravi povedal notranji minister Thomas de Maizière, njegov krščanskodemokratski kolega in finančni minister Wolfgang Schäuble pa je muslimanskim priseljencem, ki nočejo sprejeti evropskih vrednot, že prej priporočil, naj raje gredo kam drugam. »Na svetu so boljša mesta za življenje pod islamskimi zakoni od Evrope,« je dejal med nedavno razpravo, če mislijo, da bodo to imeli v Evropi, jim je treba povedati, da so se napačno odločili.

Vplivni krščanski demokrat vidi naval beguncev kot izziv odprtosti družbe in je priporočil priseljencem na liberalizmu in strpnosti utemeljen »nemški islam«. Nemška vlada je v začetku aprila prepovedala tudi poroke otrok, potem ko so jih socialne službe priseljencem v posameznih primerih dovolile.

Bavarska, ki ji vlada krščanskim demokratom sestrska CSU, je prepovedala tudi zakrivanje obraza v šolah, univerzah, vladnih uradih in na voliščih, na zvezni ravni pa še razmišljajo o prepovedi zakrivanja obraza v javnih prostorih, ki sta jo že sprejeli Francija in Avstrija.

»Je to šala?«

V tej državi se s takšnimi ukrepi ne strinjajo nekateri visoki politiki, sicer predsednik Alexander Van der Bellen ne bi razburil s pripombo, da bodo morale kmalu vse ženske za en dan nositi ruto v znak solidarnosti s tistimi, ki to počnejo iz verskih razlogov. Njegove besede odmevajo tudi v Nemčiji. »Je to šala?« je zanimalo nemško-makedonsko avtorico Zano Ramadani, ki že dolgo svari pred političnim islamom in je skupaj z aktivistkami za ženske pravice iz islamskih držav podpisala protestno pismo. V njem označujejo pokrivanje glave za izraz nasilja nad ženskami in ne osebne svobode.