Cerar v Berlinu za enotno in močnejšo EU

Premier Miro Cerar se je danes v Berlinu srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel in kolegi iz Avstrije, Bolgarije in Hrvaške, s katerimi so razpravljali o prihodnosti EU po izstopu Velike Britanije.

Objavljeno
27. avgust 2016 19.57
Mario Belovič
Mario Belovič
»Želimo si, da gre EU naprej, da ostane enotna in postane še močnejša, še posebej v razvoju gospodarstva,« je po srečanju dejal Cerar.

Slovenski premier je na srečanju z Merklovo, avstrijskim kanclerjem Christianom Kernom, odhajajočim hrvaškim premierjem Tihomirjem Oreškovićem in bolgarskim premierjem Bojkom Borisovom na gradu Meseberg blizu Berlina posebej izpostavil vprašanje migracij in varnosti evropskih državljanov.

»Tukaj moramo doseči enotnost in solidarnost, Evropa se mora na te izzive odzivati bolj povezano,« je poudaril Cerar v izjavi za slovenske medije.

»Če ne bomo ustrezno rešili vprašanja migracij in varnosti, če ne bomo na zunanjih mejah EU zaustavili ilegalnih migracijskih tokov in bili dovolj učinkoviti v državah izvora, potem enostavno ne bo dovolj časa in energije, da bi se dovolj posvetili razvojnim temam,« je po poročanju STA dejal Cerar.

Premier je poudaril, da Slovenija ostaja v krogu jedrnih držav EU, ki tvorijo schengensko in evrsko območje.

Slovenija po njegovih besedah deluje kot povezovalni člen, saj je odprta v komunikaciji do višegrajske skupine kot tudi do jedrnih držav unije."Slovenija nima nobenih problemov v komunikaciji in dobro sodeluje z vsemi. »Se pa Evropa ne sme cepiti, tudi če imamo takšne neformalne skupine, moramo delovati kot sedemindvajseterica, zavzeti odločna in konstruktivna stališča glede teh izzivov, ki so pred nami, in tudi na ta način nastopiti na pogajanjih z Veliko Britanijo o njenem izstopu in unije, « je še dejal.

Današnje srečanje v Berlinu je potekalo v okviru niza posvetovanj o prihodnosti EU, ki jih je pripravila Merklova pred neformalnim vrhom sedemindvajseterice v Bratislavi 16. septembra. Nemška kanclerka bo drevi gostila še voditelje Nizozemske, Švedske, Finske in Danske.

Cerar bo posvete o prihodnosti EU nadaljeval v ponedeljek, ko bo obiskal Nizozemsko in Luksemburg, kjer se bo sestal s tamkajšnjima premierjema Markom Ruttejem in Xavierjem Bettelom. V torek bo na neformalnem delovnem obisku gostil avstrijskega kanclerja Kerna.