Češka množično protestirala proti političnim razprtijam

Samo v Pragi se je zbralo okoli 30.000 protestnikov. Razlog je spor med premierom in finančnim ministrom.

Objavljeno
11. maj 2017 12.07
CZECH-POLITICS-PROTEST
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Več tisoč ljudi na Češkem je v sredo protestiralo proti premieru Bohuslavu Sobotki in finančnemu ministru Andreju Babišu ter njunim političnim razprtijam. Po poročanju STA se je samo v Pragi zbrala množica 30.000 protestnikov, demonstracije pa so potekale tudi v drugih mestih, med drugim v Plznu in Brnu.

Protestniki so se zbrali zaradi razprtij med premierom Sobotko in finančnim ministrom Babišem, zaradi katerih razpada levosredinska vladna koalicija med socialdemokrati prvega in populistično stranko ANO drugega, spor pa tako ogroža stabilnost države.

Sobotka obtožuje Babiša, drugega najbogatejšega človeka v državi, da se je izognil plačilu davkov in da bi moral odstopiti. Drugi pa tako obtožbe kot pozive k odstopu zavrača in zatrjuje, da ni storil nič narobe.

Sobotka je v začetku prejšnjega tedna zaradi spora z Babišem napovedal tudi svoj odstop, zaradi česar bi padla tudi vlada. A to napoved je potem umaknil, ker mu je predsednik Miloš Zeman nakazal, da bi sprejel le njegov odstop, ne pa tudi odstop celotne vlade, kar bi pomenilo, da bi Babiš ostal na ministrskem položaju, kar pa bi bilo ravno v nasprotju z načrtom Sobotke.

Spor je sicer povezan s predvolilnimi dogajanji, saj bodo na Češkem oktobra volitve, socialdemokrati Sobotke pa po javnomnenjskih raziskavah močno zaostajajo za Babiševo stranko ANO.