Članice EU so se dogovorile o ratifikaciji podnebnega sporazuma

Z evropsko ratifikacijo sporazuma bo dosežen prag, s katerim bo sporazum začel veljati.

Objavljeno
30. september 2016 16.29
Mo. B.
Mo. B.

Okoljski ministri članic EU so danes dosegli dogovor o ratifikaciji pariškega sporazuma o podnebnih spremembah kljub dejstvu, da ga parlamenti v nekaterih državah še niso potrdili.

»Vse članice EU se strinjajo s hitro ratifikacijo pariškega sporazuma. Tisto, kar so nekateri menili, da je nemogoče, je postalo resnično,« je na twitterju zapisal predsednik evropskega sveta Donald Tusk. »Zmaga,« pa je dodala francoska ministrica Ségolène Royal.

Sporazum mora prihodnji teden potrditi še evropski parlament, celoten postopek pa bo predvidoma trajal približno en mesec. Po poročanju Reutersa je evropska kolektivna ratifikacija sporazuma ključni mejnik, saj ga mora, da sporazum začne veljati, ratificirati najmanj 55 držav, ki skupno v ozračje prispevajo najmanj 55 odstotkov svetovnega izpusta ogljikovega dioksida.

Okoli 60 držav – v sporazum je privolilo okoli 170 svetovnih voditeljev – se je doslej zavezalo izpolnjevanju določil prelomnega sporazuma, sprejetega decembra lani v Parizu. A so skupaj predstavljale le 48 odstotkov svetovnega izpusta. Z evropsko ratifikacijo bo prag dosežen in presežen.

Evropska unija, ki se ponaša kot vodilna sila v boju proti podnebnim spremembam, se je znašla pod točo kritik, potem ko sta jo Kitajska in ZDA prehiteli pri formalni potrditvi sporazuma. EU, ki v ozračje prispeva približno 12 odstotkov toplogrednih plinov, je sprva nameravala čakati, da sporazum potrdijo vse članice EU, a so zaradi počasnega napredka postopek pospešili.

Sporazum od podpisnic zahteva omejitev dviga povprečne globalne temperature pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo in države spodbuja k ukrepom za omejitev na 1,5 stopinje. Z evropsko ratifikacijo je zdaj skoraj gotovo, da bo sporazum začel veljati na prihodnji podnebni konferenci, ki bo potekala 7. novembra v Marakešu.