Črna gora v Nato 5. junija

Rusija, ki vidi v širitvi Nata neposredno grožnjo svoji varnosti, je članstvu Črne gore v zavezništvu odločno nasprotovala.

Objavljeno
09. maj 2017 14.14
USA-NATO/MONTENEGRO
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Črna gora bo 29. članica zveze Nato postala 5. junija, je napovedal črnogorski premier Duško Marković po pogovorih z ameriškim državnim sekretarjem Rexom Tillersonom, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Marković je pojasnil, da so se dogovorili, da bo Črna gora 5. junija State Departmentu predala listine o ratifikaciji protokola o pristopu k severnoatlantski pogodbi.

Črna gora je neodvisnost razglasila junija 2006, le nekaj mesecev po tem, 29. novembra, pa je dobila povabilo, da se pridruži zvezi Nato. Povabilo za začetek pristopnih pogovorov k Natu je dobila decembra 2015, 19. maja lani pa je bil podpisan protokol o njenem pristopu k severnoatlantski pogodbi. Črnogorski parlament je članstvo v zavezništvu potrdil 28. aprila.

Rusija, ki vidi v širitvi Nata neposredno grožnjo svoji varnosti, je članstvu Črne gore v zavezništvu odločno nasprotovala ter opozarjala, da bo poslabšalo napetosti v regiji z vnosom razdora v črnogorske odnose s Srbi in Rusi.