Dan pred škotskim referendumom: odločil bo odstotek ali dva

Tako zagovorniki kot nasprotniki neodvisne Škotske tudi zadnje trenutke hitijo s prepričevanjem neodločenih.

Objavljeno
17. september 2014 14.45
TOPSHOTS-BRITAIN-SCOTLAND-INDEPENDENCE-VOTE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

London - Zadnje ure pred začetkom škotskega referenduma, ki ne bo odločal le o prihodnosti Škotske, ampak tudi Združenega kraljestva, zagovorniki in nasprotniki neodvisnosti ne počivajo. Tako eni kot drugi za danes zvečer načrtujejo shode, v upanju, da še vedno neodločene pridobijo na svojo stran. Javnomnenjske raziskave po poročanju francoske tiskovne agencije AFP namreč kažejo, da bo o prihodnosti Škotov odločal odstotek ali dva volivcev.

 »V petek zjutraj se zbudite v prvi dan boljše države. Zbudite se vedoč, da ste to storili vi - vi ste to omogočili. Prihodnost države moramo sprejeti v svoje roke. Ne pustite, da vam ta priložnost spolzi med prsti,« je v javnem pismu še zadnjič pozval škotski premier Alex Salmond, ki Škotom vneto obljublja boljšo, enakopravnejšo in bolj evropsko državo.

Nekdanji britanski finančni minister Alistair Darling, vodja kampanje Bolje nam je skupaj, obljubam premiera ne verjame. Škotski se bo v okviru Združenega kraljestva po njegovem prepričanju godilo bolje. »Združeno kraljestvo smo gradili skupaj in vsi imamo koristi od njegove moči. Mislim, da bi bilo tragično, če bi te vezi pretrgali,« je povedal za BBC.  

Zadnje večje javnomnenjske raziskave kažejo, da so Škoti o vprašanju neodvisnosti razdeljeni skorajda na polovico. Po navedbah časnika The Scotsman bo jutri proti glasovalo 45 odstotkov volivce, za bo 41 odstotkov, 14 odstotkov pa je še vedno neodločenih. Daily Telegraph poroča o 46 odstotkih glasov proti, 6 odstotkov je še neodločenih. Tudi Scottish Daily Mail poroča o padcu referenduma: proti samostojnosti naj bi glasovalo nekaj več kot 47 odstotkov volivcev, za 44,1, nekaj več kot 8 odstotkov vprašanih se še ni odločilo. Inštitut ScotCen je na podlagi povprečja več javnomnenjskih raziskav napovedal, da bo proti neodvisnosti glasovalo 51 odstotka volivcev.

Mary Pitcaithly, ki bo v petek razglasila uradne rezultate referenduma o neodvisnosti, pričakuje rekordno visoko volilno udeležbo.  »Po vseh napovedih bo udeležba presegala 80 odstotkov.«

Škotska volišča bodo jutri vrata odprla ob 8. uri po našem času in jih zaprla ob 23. uri. Uradni rezultat referenduma bo znan v petek.