Debalcevo kot tempirana bomba

V Ukrajini razmeroma mirno z občasnimi kršitvami premirja.

Objavljeno
15. februar 2015 23.10
UKRAINE-CRISIS/
Polona Frelih, zunanja politika
Polona Frelih, zunanja politika
Kijev – Na vzhodu Ukrajine je bila noč s sobote na nedeljo ena najbolj mirnih v zadnjih mesecih, kar so potrdili tudi opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). »Dvomim, da bo premirje zdržalo. Mogoče dva ali tri dni, potem pa se bo spet začelo,« je bil po navedbah Reutersa pesimističen upornik Maksim.

Kršitve so se zgodile pri mestu Novoazovsk, predvsem pa v okolici strateško pomembnega Debalceva, ki je dolgoročno prava tempirana bomba. Uporniki vztrajajo, da je tam obkoljenih pet tisoč ukrajinskih vojakov, ki jih pozivajo k predaji. Po poročanju Aleca Luhna, sodelavca Guardiana in časopisa The Nation, vsenaokoli ležijo letaki z navodili, kako se predati. Po njegovih navedbah se je približno ducatu ukrajinskih vojakov danes uspelo prebiti iz obroča, preostale pa so uporniki med poskusom ubili.

»Vsak poskus deblokade Debalceva ali preboj posameznih vojakov iz obroča bomo razumeli kot kršitev sporazuma o premirju,« je sporočil voditelj Donecke narodne republike Aleksander Zaharčenko. Uradni Kijev je obtožil, da je na cedilu pustil pet tisoč svojih mož. Brez hrane, zdravil in vode naj bi bili že teden dni ujeti v obroču. Poskusi pobega ukrajinskih vojakov so bili po njegovih trditvah na območju Debalceva tudi vzrok za občasno streljanje.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Andrij Lisenko zanika trditve o obkolitvi in vztraja, da ena cesta do mesta ostaja v rokah ukrajinske vojske, po njej pa naj bi preskrbovali ukrajinske vojake. Za kršitev premirja je obtožil uporniško stran. »Če nas bodo udarili po enem licu, ne bomo nastavili drugega,« je v soboto natanko opolnoči ukrajinski predsednik Petro Porošenko v televizijskem nagovoru pozval k prekinitvi ognja. Nosil je uniformo vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske. Ta naj bi v prihodnjih dneh po poročanju ruskega televizijskega programa Lifenews, ki je blizu tajnim službam, obroč okoli Debalceva poskušala prebiti v okolici mesta Uglegorsk. Prav novinarji Lifenewsa so bili tudi prvi v Debalcevu, ki je po sedemmesečnem obstreljevanju po njihovih navedbah zravnan z zemljo.