Projekcije kažejo na zmago Macronovega gibanja

Gibanje Naprej republika naj bi osvojilo 32,7 odstotka, sledijo mu desni Republikanci in skrajno desna Nacionalna fronta.

Objavljeno
11. junij 2017 15.03
Ba. Pa., K. Š., STA
Ba. Pa., K. Š., STA

 

Projekcije izidov prvega kroga volitev v Franciji kažejo na zmago gibanja francoskega predsednika Emmanuela Macrona Naprej republika, ki naj bi osvojilo 32,7 odstotka, poroča belgijska televizija RTBF. Na drugem mestu naj bi pristali desni Republikanci z 21,4 odstotka, tretja pa naj bi bila skrajno desna Nacionalna fronta s 13,1-odstotno podporo.

Glede na izide vzporednih volitev naj bi se na četrto mesto uvrstil stranka predsedniškega kandidata Jean-Luca Melenchona Nepokorna Francija, ki naj bi osvojila 10,7 odstotka. Socialisti naj bi medtem pristali na petem mestu z devetodstotno podporo.

Nizka udeležba

Volilna udeležba je sicer nižja kot na prejšnjih volitvah, saj je do 17. ure glasove oddalo 40,8 odstotka volilnih upravičencev, na volitvah pred petimi leti pa je glasovalo 48,3 odstotka ljudi. Glede na napovedi naj bi končna udeležba znašala okoli 50 odstotkov.

Volišča so se v Parizu in drugih večjih mestih zaprla ob 20. uri, drugod po državi pa so se že ob 18. uri po krajevnem času.

Kako volijo Francozi?

Francozi v 577 volilnih okrajih volijo po enega poslanca. Kandidat si lahko zmago zagotovi že v prvem krogu, če osvoji najmanj 50 odstotkov glasov, ki pa morajo predstavljati najmanj 25 odstotkov vseh volilnih upravičencev.

Če to ne bo uspelo nobenemu izmed kandidatov, se bosta v drugem krogu pomerila prvo- in drugouvrščeni ter tisti, ki bodo v prvem krogu prejeli glasove vsaj 12,5 odstotka volilnih upravičencev. V drugem krogu zmaga kandidat z največjim deležem glasov.

Pri tem velja večinski volilni sistem - sedež v narodni skupščini dobi le zmagovalec, medtem ko glasovi za preostale kandidate odpadejo. Zaradi tega manjše stranke še posebej težko pridobijo poslanske mandate.