Dokončno potrjeno: Ukrajinci v EU odslej brez vizumov

Vizumska liberalizacija ima pomembno simbolično težo za Kijev, ki si želi tesnejših odnosov z EU.

Objavljeno
11. maj 2017 15.17
Mo. B.
Mo. B.

Sedmo leto po začetku pogajanj o vizumski liberalizaciji za ukrajinske državljane, ki bi hoteli za krajši čas obiskati Evropsko unijo, sta Bruselj in Kijev naposled prišla na konec poti svet EU je danes potrdil dogovor. Vizumska liberalizacija za ukrajinske državljane bo začela veljati 20 dni po objavi v uradnem listu.

»Uspelo nam je! Občutek je, kot da bi se vrnili domov po dolgem in napornem potovanju,« je na facebooku po poročanju AFP zapisal ukrajinski predsednik Petro Porošenko, pri tem pa dodal, da Ukrajina s tem korakom postopoma postaja del »skupne evropske civilizacije«.

Kijev in Bruselj sta pogajanja o vizumski liberalizaciji začela leta 2008, a se je od takrat zgodilo marsikaj med drugim tudi protesti euromajdan, umik tedanjih oblasti pod vodstvom Viktorja Janukoviča od pristopnega sporazuma z EU, padec Janukoviča in vojna na vzhodu. Pogajanja so se pod predsednikom Porošenkom nadaljevala, Ukrajina pa je morala za umik vizumskega režima izpolniti 140 pogojev Bruslja. Reforme, ki so jih zahtevali, so se, poleg dviga standarda spoštovanja človekovih in demokratičnih pravic, v večini nanašale na boj proti razširjeni korupciji v državi.

Ko je komisija ocenila, da je pogojem zadoščeno, je predlagala sprejetje vizumske liberalizacije, a se je postopek še nekoliko zavlekel. Bruselj je vse skupaj odobril šele, ko je bil vzpostavljen varnostni mehanizem ta bo, če bi nastajale večje kršitve (denimo množične prekoračitve 90-dnevnega roka bivanja), članicam omogočil, da ponovno zahtevajo vizume.

Nova ureditev bo vsem ukrajinskim državljanom, ki imajo biometrični potni list, omogočila 90-dnevno bivanje v katerikoli članici EU (razen Veliki Britaniji in Irski). Unijo bodo smeli obiskati kot turisti, obiskati družino ali pa iz poslovnih razlogov, nimajo pa pravice, da bi tu v tem času opravljali delo.

Umik vizumskega režima ima tudi veoik simoblični pomen za Ukrajince, ki si želijo tesnejših vezi ter pomoči EU.

Spletni portal Ukrinform poroča, da naj bi se slovesnega podpisa sporazuma 17. maja v Strasbourgu udeležil tudi Petro Porošenko.

Podoben vizumski dogovor z EU, kot ga je dosegla Ukrajina, je letos sklenila tudi Gruzija.