Dolgoletni makedonski premier pod drobnogledom posebnega tožilstva

Sumijo ga nezakonitega financiranja stranke in pranja denarja. Preiskava poteka tudi proti drugim vidnim članom VMRO-DPMNE.

Objavljeno
23. maj 2017 18.08
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Makedonsko posebno tožilstvo je v ponedeljek uvedlo preiskavo proti makedonskemu dolgoletnemu premierju in predsedniku stranke VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskemu. Preiskavo zaradi pranja denarja in nezakonitega financiranja stranke so hkrati uvedli tudi proti desetim vodilnim predstavnikom VMRO-DPMNE. Gruevski je v današnjem odzivu zanikal očitke tožilstva, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kot je dejal Gruevski, je cilj preiskave politično preganjanje njega in celotnega vodstva stranke. Dodal je, da posebno tožilstvo ne želi odkriti resnice, ampak zgolj uničiti VMRO-DPMNE.

Stranka VMRO-DPMNE je bila v Makedoniji na oblasti vse od leta 2006. Po predčasnih parlamentarnih volitvah decembra lani, na kateri je sicer prejela največ glasov, a ji ni uspelo sestaviti vladajoče koalicije, je sedaj prisiljena na opozicijo. Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je minuli teden po dolgotrajnem nasprotovanju mandat za sestavu vlade naposled le podelil dosedanjemu voditelju makedonske opozicije, socialdemokratu Zoranu Zaevu.

Kot je v ponedeljek sporočilo posebno tožilstvo, je Gruevski osumljen, da je odgovoren za nezakonito financiranje stranke med letoma 2009 in 2015. Gre za zneske v višini 4,9 milijona evrov. Gruevski in njegovi strankarski kolegi naj bi na račun tega denarja osebno obogateli. Poleg pranja denarja je Gruevski osumljen tudi zlorabe oblasti.

Posebno tožilstvo je v ponedeljek tudi zahtevalo, da se zamrzne del premoženja VMRO-DPMNE, med drugim sedež stranke v Skopju, ki se ga drži sloves luksuza.

Makedonsko posebno tožilstvo je od svoje ustanovitve leta 2015 doslej podalo tri obtožnice in trenutno vodi 18 preiskav. Vodja posebnega tožilstva Katica Janeva je poslanske skupine v parlamentu v ponedeljek tudi pozvala, naj podaljšajo mandat posebnemu tožilstvu, ki je bil prvotno omejen na 18 mesecev.

Makedonija je v globoki politični krizi vse od aprila 2014.