Donald Tusk za do 18-mesečno zasliševanje beguncev

Po njegovem mnenju je vstop v Evropo za prebežnike prelahek.

Objavljeno
03. december 2015 14.13
POLAND-ANNIVERSARY/
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Bruselj − Prebežnike, ki prihajajo v Evropo, bi morali zasliševati tako dolgo, kot je potrebno, da se preveri njihova identiteta, in sicer do 18 mesecev, kot je dovoljeno po mednarodnem pravu, je v pogovoru za več evropskih časnikov dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Obenem je menil, da je lahko politika odprtih vrat Angele Merkel nevarna, piše Slovenska tiskovna agencija.

Trenutno je za prebežnike vstop v Evropo prelahek, po poročanju Politica meni Tusk. Pravi, da morajo imeti oblasti na voljo dovolj časa za izvedbo varnostnih pregledov. »Prosim, ne podcenjujte varnostne vloge. Če želite preveriti migrante in begunce, potrebujete več časa, kot le minuto za odvzem prstnih odtisov,« je Tusk dejal v pogovoru za številne evropske časnike.

Dodal je, da med evropskimi vladami ni večinske podpore o predlogu nemške kanclerke Angele Merkel o programu Evropske unije za prerazporeditev beguncev znotraj držav članic, piše STA. Sprejetju obveznih kvot beguncev iz Italije in Grčije še posebej nasprotujejo vzhodnoevropske države.

»Vse države članice bodo pripravljene pokazati več solidarnosti, če bodo čutile, da je Evropa kot celota pripravljena ščititi zunanje meje učinkoviteje,« je med drugim še menil Tusk in dodal, da so države po njegovem mnenju »sposobne zmanjšati število beguncev, saj je to danes največji strah v Evropi«.