EPP dosegla, da je Orban popustil glede kršitev akademske svobode

Orban je obljubil, da bo spremenil zakon o visokem šolstvu, ki bi privedel do zaprtja zasebne ameriške univerze CEU.

Objavljeno
29. april 2017 17.21
HUNGARY-RUSSIA-DIPLOMACY
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Bruselj- Madžarski premier Viktor Orban je obljubil članom Evropske ljudske stranke (EPP), da bo Madžarska hitro ukrepala v zvezi s spornim visokošolskim zakonom. EU je pred dnevi sprožila pravni postopek proti Madžarski zaradi kršenja evropske zakonodaje v zvezi s kršenjem akademske svobode.

Kot je znano, je Madžarska uvedla stroge omejitve za tuje univerze. Tiste, ki ne prihajajo z območja Evropske unije, ne morejo več podeljevati madžarskih diplom brez dogovora med vladama držav. Pogoj je tudi, da delujejo v njihovi matični državi. Gre za pogoj, ki ga recimo zasebna ameriška Srednjeevropska univerza CEU, registrirana v ZDA, ne izpolnjuje, saj tam nima kampusa.

»Premier Viktor Orban je obljubil svetu EPP, da bo sledil in izvršil zahteve Evropske komisije,« je po današnjem srečanju voditeljev EPP pred vrhom EU v Bruslju povedal tiskovni predstavnik predsednika EPP Josepha Daula. Evropska komisija je namreč v sredo sporočila, da je sprožila pravni postopek proti Madžarski zaradi njenega spornega zakona o visokošolskem izobraževanju, ki bi zaradi omejitev za tuje univerze privedel do zaprtja CEU milijarderja Georgea Sorosa.

Daul je v izjavi za javnost dejal, da je EPP »poslal jasno sporočilo premierju Orbanu in njegovi stranki Fidesz, da ne bomo sprejeli omejevanje osnovnih svoboščin.«

»EPP zahteva od Fidesza in madžarskih oblasti, da naredijo vse za potrebne korake v zvezi s pritožbo komisije. Premier Orban je zagotovil, da bo Madžarska sodelovala,« so zatrdili v EPP.

Madžarska se mora ustrezno odzvati v mesecu dni, sicer bo komisija ukrepala naprej. Postopek se začne s prvim uradnim opominom, sledi drugi, nato lahko komisija primer napoti na Sodišče EU.

Na CEU se trenutno izobražuje 1400 študentov iz 100 držav. Univerza, ki jo je Soros ustanovil v začetku 90. prejšnjega stoletja, se uvršča med 50 najboljših univerz s področja političnih znanosti in mednarodnih študij.