ESČP od Italije zahteva legalizacijo istospolnih zvez

Italija je ena izmed redkih članic EU in edina večja zahodnoevropska država, ki ne priznava istospolnih partnerstev.

Objavljeno
21. julij 2015 15.41
Referendum 74 Gay Marriage
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Strasbourg − Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je danes od Italije zahtevalo zakonsko priznanje istospolnih parov. Italija je namreč ena izmed redkih članic EU in edina večja zahodnoevropska država, ki ne priznava istospolnih partnerstev. Na sodišče v Strasbourgu so se zaradi tega obrnili trije italijanski istospolni pari.

V tožbi so poudarili, da v skladu z italijansko zakonodajo nimajo možnosti, da se poročijo ali sklenejo kakršnokoli civilno zvezo. Sodniki so danes zato Italijo spoznali za krivo kršitve osmega člena evropske konvencije, ki govori o pravici do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja.

Italijansko pravo ne predvideva nikakršnega zakonskega priznanja istospolnih parov, s tem pa ne izpolnjuje temeljnih pravic parov, ki živijo v stabilni zvezi, izhaja iz sodbe. V njej so zato sodniki v Strasbourgu od Italije zahtevali legalizacijo homo- in tudi heteroseksualnih partnerstev. Kot so pojasnili, bi bila civilna zveza ali registrirano partnerstvo najustreznejši način, da se razmerje istopolnih parov zakonsko prizna. Poudarili so tudi, da med članicami Sveta Evrope (SE) narašča trend zakonskega priznavanja istospolnih parov − zakonodajo temu v prid ima 24 od 47 članic SE.

Istospolni pari imajo podporo javnosti

Dodali so, da je tudi italijansko ustavno sodišče večkrat pozvalo k tovrstni zaščiti in priznanju, glede na zadnje javnomnenjske raziskave pa zakonsko priznanje istospolnih parov podpira tudi večina italijanskega prebivalstva.

Levosredinska italijanska vlada premiera Mattea Renzija sicer želi že do konca leta uveljaviti civilno partnerstvo, a je osnutek zakona za zdaj obtičal v zgornjem domu parlamenta. Proti njemu je tudi manjša koalicijska partnerica v Renzijevi vladi, Nova desna sredina, ki je nastala iz dela stranke nekdanjega premiera Silvia Berlusconija Naprej Italija. Ta sicer izrecno ne nasprotuje civilnemu partnerstvu, a je proti temu, da bi homoseksualcem omogočili posvojitev otrok njihovih partnerjev ali da bi ti imeli pravico do partnerjeve pokojnine.

Doslej so v Italiji vsi načrti za uzakonjenje istospolnih zvez naleteli na ostre proteste opozicije in Katoliške cerkve, ki ima v državi tradicionalno močan vpliv, izpostavlja STA, ki povzema nemško tiskovno agencijo DPA.