ESČP: Turčija s prepovedjo youtuba kršila svobodo izražanja

Sodišče v Ankari je dostop do youtuba onemogočilo zaradi videoposnetkov, ki so menda žalili ustanovitelja moderne turške države.

Objavljeno
01. december 2015 15.38
TURKEY-POLITICS-CORRUPTION-INTERNET-YOUTUBE
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Strasbourg − Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je razsodilo, da je Turčija s prepovedjo spletnega videoportala Youtube, ki je trajala več kot dve leti, kršila svobodo izražanja, piše Slovenska tiskovna agenicja.

Sodišče v Ankari je zaradi desetih videoposnetkov, ki so menda žalili ustanovitelja moderne turške države Mustafo Kemala Atatürka, med majem 2008 in oktobrom 2010 onemogočilo dostop do youtuba. »Z blokado dostopa do youtuba brez pravne podlage je Turčija prekršila pravico do sprejemanja in deljenja informacij,« so na ESČP zapisali v razsodbi o primeru, ki so ga vložili trije turški profesorji prava. »Sodišče je ugotovilo tudi, da zakonodaja turškim sodiščem ne omogoča popolne blokade dostopa do interneta oziroma v tem primeru do youtuba zaradi dela vsebine,« so še sporočili.

Vlada, ki jo je sestavljala Stranka za pravičnost in razvoj turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana, je tudi marca 2014 omejila dostop do youtuba − pa tudi do družabnega omrežja twitter −, potem ko so se prek teh kanalov razširili posnetki o domnevni vpletenosti Erdoğana in njegovih ožjih sodelavcev v korupcijsko preiskavo, še piše STA.