London popustil pri večini zahtev Bruslja 

Prehodno obdobje po brexitu bo trajalo do decembra 2020, Britanija pa bo do takrat članica brez glasovalnih pravic.

Objavljeno
19. marec 2018 15.29
BELGIUM-EU-BREXIT
Jure Kosec
Jure Kosec

Britanski in evropski pogajalci so le nekaj dni pred vrhom voditeljev Evropske unije v Bruslju po pričakovanjih dosegli dogovor o prehodnem obdobju, med katerimi bo Združeno kraljestvo ostalo del enotnega evropskega trga in sledilo vsem pravilom EU, čeprav nanje ne bo več moglo vplivati.

Prehodno obdobje se bo pričelo konec marca prihodnje leto, ko bo država tudi uradno izstopila iz EU in bo trajalo 21 mesecev, vse do izteka leta 2020. Do takrat se bodo lahko evropski državljani prosto priseljevali na Otok, Britanci pa bodo lahko prosto prihajali na celino. Pravilo prostega pretoka delovne sile bo ostalo v veljavi do izteka obdobja.

Čeprav bo Britanija še vedno del enotnega trga in carinske unije, bo lahko v prehodnem obdobju sklepala prostotrgovinske dogovore s tretjimi državami, kar je bila ena od ključnih zahtev britanske vlade. Pri vseh ostalih se zdi, da je ta v izteku pogajanj popustila. Svoja stališča je omehčala tako pri vprašanju priseljevanja kot tudi pri vprašanju vračanja nadzora nad ribolovno politiko, ki bo v prehodnem obdobju še vedno pod pristojnostjo EU.

Rezervna rešitev za Severno Irsko

Vprašanje prihodnosti meje na Severnem Irskem tudi po današnjem dogovoru ostaja nerešeno. London in Bruselj sta potrdila le, da bo za Severno Irsko, v primeru, če ne bo najdene boljše rešitve, obveljala vnaprej dogovorjena rezervna rešitev, ki bo temeljila na ločitvenem dogovoru, doseženem decembra lani. Kako natanko bo v končnem dogovoru ubesedena ta rešitev, še ni jasno.

Med skupno novinarsko konferenco v Bruslju sta glavna pogajalca Michel Barnier in David Davis dogovor predstavila kot pomemben korak naprej in uspeh za obe strani. Predstavnik evropske komisije je dejal, da so se pogajalci uspeli dogovoriti o znatnem delu vsebine, ki bo sestavljala dogovor o izstopu Združenega kraljestva iz EU, medtem ko je britanski minister za brexit poudaril, da dogovor državljanom in podjetjem daje zagotovila, ki so jih zahtevali v procesu pogajanj.

Davis je poudaril, da bo lahko njegova država »prvič v več kot 40 letih sklepala trgovinske dogovore s starimi prijatelji in novimi zavezniki po vsem svetu«. Ti bodo sicer stopili v veljavo šele po koncu prehodnega obdobja. Bistveno manj zgovoren je bil glede tega, da bo Britanija v tem času ostala brez glasovalnih pravic, a bo vseeno morala sprejeti in uveljaviti vso novo evropsko zakonodajo.

Voditelji EU bodo na zasedanju v petek predvidoma potrdili vsebino dogovora o prehodnem obdobju, kar je eden od pogojev za začetek pogajanj o trgovinskem dogovoru med Združenim kraljestvom in Unijo.