EU z milijardnim svežnjem pomoči za Zahodni Balkan in Turčijo

S tem denarjem bo Unija podprla reforme in regionalno sodelovanje v državah, ki hočejo pristopiti k EU.

Objavljeno
11. december 2015 15.42
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Bruselj − Evropska komisija je sprejela sveženj programov predpristopne pomoči za letos v skupni višini milijarde evrov. S tem denarjem bo Unija podprla reforme in regionalno sodelovanje v državah, ki želijo pristopiti k EU − v Albaniji, BiH, Makedoniji, na Kosovu, v Črni gori, Srbiji in Turčiji, piše Slovenska tiskovna agencija.

Sredstva iz predpristopne pomoči so namenjena političnim in gospodarskim reformam, modernizaciji pravosodja in javne uprave ter krepitvi regionalnega sodelovanja. Državam upravičenkam naj bi pomagala pri uveljavljanju pravic in pripravi na obveznosti, ki izhajajo iz članstva v EU.

Prav tako je pomoč namenjena doseganju ciljev glede trajnostne gospodarske obnove, preskrbe z energijo, prometa, okoljskih in podnebnih sprememb in drugih zadev. Za financiranje velikih regionalnih infrastrukturnih projektov na področju energetike in prometa je v svežnju namenjenih 155 milijonov evrov, piše STA.

Kot je ob sprejetju svežnja programov predpristopne pomoči poudaril evropski komisar za širitev Johannes Hahn, ta »oseva našo močno zavezo evropski perspektivi Zahodnega Balkana in Turčije«. Označil ga je kot »dolgoročno investicijo v stabilnost, varnost in blaginjo same EU«, še piše STA.