EU zadovoljna z zakonom o posebnem statusu vzhoda Ukrajine

Zakon o posebnem statusu je del mirovnega dogovora s 5. septembra.

Objavljeno
17. september 2014 18.13
FRANCE-UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-EU-PARLIAMENT-STRASBOURG
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bruselj - EU je danes pozdravila zakon, ki ga je v torek potrdil ukrajinski parlament in ki vzhodu države podeljuje poseben status, proruskim separatistom pa amnestijo. Kot menijo v Bruslju, gre za pomemben korak na poti do mirne rešitve ukrajinske krize, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Zakon o posebnem statusu je del mirovnega dogovora s 5. septembra, ko je Kijev s proruskimi separatisti po petih mesecih krvavih spopadov v Minsku sklenil prekinitev ognja.

»Naše stališče je, da je Ukrajina izpolnila dogovor iz Minska,« je dejala tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice Catherine Ashton Maja Kocijančič.

V uradu Ashtonove so kasneje potrdili to izjavo in dodali, da Bruselj pričakuje tudi od Rusije in separatistov, da bodo izpolnili obveznosti iz dogovora iz Minska. Te še posebej zadevajo »umik nezakonitih oboroženih skupin, vojaške opreme, borcev in plačancev iz Ukrajine, pa tudi nadzor nad rusko-ukrajinsko mejo, ki ga bo izvajala Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi«.

Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so se na zakon, ki ga je sprejel ukrajinski parlament, odzvali zadržano in napovedali, da se ne bodo nehali boriti za neodvisnost od Kijeva, še poroča STA.