EU zaenkrat ne bo spreminjala sankcij proti Rusiji

EU dopušča možnost, da v prihodnje ob preučitvi razmer v Ukrajini dopolni, omili, prekine ali odpravi sankcije.

Objavljeno
30. september 2014 18.05
RUSSIA-UKRAINE-CRISIS-US-SANCTIONS
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Bruselj − Stalni predstavniki držav članic Evropske unije so se danes v Bruslju dogovorili, da strogih sankcij proti Rusiji zaenkrat ne bodo spreminjali, saj mirovni načrt za vzhod Ukrajine še vedno ni v celoti uresničen, piše Slovenska tiskovna agencija. EU sicer v političnem procesu v Ukrajini vidi »opogumljajoče znake«, a za omilitev sankcij to še ni dovolj.

Unija je najnovejši sveženj sankcij proti Rusiji uveljavila z 12. septembrom, dogovarjanje o njem pa je bilo težavno in je trajalo cel teden, saj nekatere države vse glasneje nasprotujejo zaostrovanju sankcij in zagovarjajo mehkejši pristop. Ko so se države članice nato vendarle dogovorile in zaostrile sankcije, je predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy napovedal, da jih bodo do konca tega meseca ponovno preučili in, če bodo izpolnjeni določeni pogoji, morda omilili.

Rok za napovedano revizijo se izteka danes in države članice EU so držale besedo. A kot je po sestanku sporočila tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton, Maja Kocijančič, sprememb zaenkrat ne bo, piše STA.

Tako zunanja služba EU kot stalni predstavniki držav članic so se strinjali, da je pri doseganju miru na vzhodu Ukrajine prišlo do »opogumljajočega razvoja dogodkov«, a pomembne dele mirovnega dogovora med Kijevom in proruskimi uporniki, doseženega petega septembra v Minsku, je treba še uresničiti.

Obenem EU tako kot pred tremi tedni tudi zdaj pušča odprto možnost, da v prihodnosti ob ponovni preučitvi razmer na terenu v Ukrajini razmisli o morebitni dopolnitvi, omilitvi, prekinitvi ali celo odpravi sankcij, še piše STA.