Evropska komisija bo dobila novega generalnega sekretarja

V čevlje Nizozemca Alexandra Italianerja bo stopil Nemec Martin Selmayr.

Objavljeno
21. februar 2018 14.50
FILES-BELGIUM-EU-POLITICS-SELMAYR
Z. R.
Z. R.

Bruselj – Na položaju generalnega sekretarja evropske komisije bo Nizozemca Alexandra Italianerja nasledil Nemec Martin Selmayr, ki je doslej služboval kot šef kabineta predsednika komisije Jeana-Claudea Junckerja. Menjavo je na današnji novinarski konferenci razglasil Juncker, ki je tudi pojasnil, da mu je Italianer ob prevzemu položaja leta 2015 povedal, da želi oditi s 1. marcem 2018.

47-letni Martin Selmayr, po izobrazbi pravnik, bo sedmi generalni sekretar Evropske komisije in prvi Nemec na tem položaju. Mnogi ga primerjajo bodisi z Machiavellijem bodisi s Frankom Underwoodom iz slovite Hiše iz kart, po mnenju Junckerja pa je ustrezen kandidat za generalnega sekretarja, saj delo komisije dobro pozno.

Po tem, ko se je komisiji pridružil leta 2004 kot tiskovni predstavnik, je nato leta 2010 postal vodja kabineta komisarke za pravosodje Viviane Reding, leta 2014 pa vodja Junckerjeve kampanje, ki se je za mesto predsednika evropske komisije potegoval kot spitzenkandidat Evropske ljudske stranke (EPP) na evropskih volitvah.

Jean-Claude Juncker je menjavo generalnega sekretarja komisije naznanil na današnji novinarski konferenci. Foto: John Thys/AFP

Selmayrja bo nasledila njegova sedanja namestnica, Španka Clara Martinez Alberola, ki bo postala prva ženska na položaju vodje kabineta predsednika komisije. Njen namestnik bo Richard Szostak, sedanji Junckerjev svetovalec o zunanjih zadevah poljsko-britanske narodnosti.