Evropska komisija kaznovala Facebook s 110 milijoni evrov

Oglobili so ga zaradi načrtnega zavajanja med preiskavo v okviru pravil o združevanju EU. Šlo je za nakup WhatsAppa.

Objavljeno
18. maj 2017 11.59
FACEBOOK-ANTITRUST/
Mo. B.
Mo. B.

Iz evropske komisije so sporočili, da so lastnikom družabnega omrežja Facebook izdali globo v višini 110 milijonov evrov zaradi zavajajočih informacij, ki so jih priskrbeli med preiskavo o nakupu aplikacije za pošiljanje sporočil WhatsApp.

Sporočili so, da gre za ustrezno in vzgojno kazen. Komisarka Margrethe Vestager, pristojna za konkurenčnost, je pri tem dejala, da gre za jasno sporočilo vsem družbam, da so dolžne ravnati v skladu z vsemi pravili EU o združitvi.

Reuters poroča, da so predstavniki Facebooka komisiji leta 2014 − potem ko so jih obvestili, da nameravajo kupiti WhatsApp − zagotovili, da ne morejo avtomatsko uskladiti računov uporabnikov WhatsAppa in Facebooka. Dve leti pozneje so naredili prav to – WhatsApp je avgusta 2016 svojim uporabnikom sporočil, da lahko povežejo svoje telefonske številke s svojimi profili na facebooku. V komisiji so ugotovili, da je že leta 2014 obstajala tehnična možnost za avtomatsko uskladitev, česar so se v Facebooku zavedali, a da so to pred evropsko institucijo zamolčali.

Komisija je v sporočilu za javnost še zapisala, da je tokrat prvič izrekla kazen v skladu z uredbo o združitvi 2004. Prejšnje kazni so bile izrečene v skladu z uredbo 1986, ki je predvidevala drugačne kazni.


Foto: Blaž Samec/Delo

Po poročanju Reutersa so v Facebooku priznali, da so leta 2014 naredili napako, a da ni bila namerna, sama komisija pa da je priznala, da ne bi spremenile končne odločitve o združitvi – Facebook je za WhatsApp odštel 17 milijard evrov. »Ravnali smo v dobri veri vse od prvega dne sodelovanja s komisijo in si ves čas prizadevali priskrbeti točne podatke ... Z današnjo najavo se zadeva končuje,« so še sporočili iz Facebooka.

Kot že omenjeno, kazen ne spreminja odločitve komisije, s katero je dovolila nakup aplikacije WhatsApp. Prav tako primer ni povezan z ločeno preiskavo o varovanju osebnih podatkov.

Reuters pri tem še poroča, da bi lahko komisija Facebook oglobila z enim odstotkom njihovega celotnega prihodka za leto 2016, torej s približno 247 milijoni evrov, a so zaradi sodelovanja družbe izrekli nižjo kazen.

Kazen komisije je že druga, ki jo je Facebook prejel ta teden – v torek jim je Francija izrekla kazen v višini 150.000 evrov, ker niso preprečili, da bi oglaševalci dostopali do podatkov o njihovih uporabnikih. Kazen so dobili tudi prejšnji teden, ko so italijanske oblasti od njih zahtevale tri milijone evrov, potem ko so od uporabnikov WhatsAppa zahtevali, da svoje osebne podatke delijo s Facebookom.