Evropska komisija tarča skrajnežev?

Belgijske oblasti so v soboto potrdile aretacijo več oseb. Komisija o morebitni grožnji ni bila obveščena.

Objavljeno
21. september 2014 15.17
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Bruselj - Sedež Evropske komisije v Bruslju naj bil med morebitnimi tarčami teroristov, ki se vračajo v Evropo z bojišč v Siriji, so v soboto poročali tuji mediji, potem ko so belgijske oblasti izvedle obsežno protiteroristično preiskavo in aretirale več ljudi.

Evropska komisija je danes sporočila, da o teroristični grožnji ni bila obveščena.

Po poročanju nizozemske radiotelevizije NOS najmanj dve od v Belgiji aretiranih oseb prihajata iz Haaga. Aretirani naj bi načrtovali napad v Belgiji, med potencialnimi tarčami pa je bilo tudi poslopje Evropske komisije. Televizija se je sklicevala na neimenovane vire.

Belgijske oblasti so v soboto potrdile, da so aretirale več oseb, da bi borcem in njihovim privržencem preprečile izvedbo napadov.

Tudi predstavniki Evropske komisije so za francosko tiskovno agencijo AFP v soboto potrdili, da so seznanjeni s poročili o aretacijah. »Prepričani smo, da bodo nacionalne oblasti izvedle primerne ukrepe,« je povedal neimenovan tiskovni predstavnik.

Danes po pisanju AFP na sedežu Evropske komisije ni bilo moč opaziti okrepljenih varnostnih ukrepov. Iz komisije so tudi sporočili, da niso prejeli nobenih informacij o specifičnih grožnjah.

Po pisanju belgijskega časnika L'Echo so belgijske oblasti v zadnjih mesecih izvedle že več preventivnih operacij proti skrajnežem in privržencem skrajne Islamske države, ki so vodile v več aretacij. Po navedbah časnika se je šlo v Sirijo borit do 400 belgijskih državljanov, najmanj 90 pa naj bi se jih že vrnilo domov.