Evropske policije v skupni akciji rešile 30 otrok

Policije so se lotile devetih »sektorjev« organiziranega kriminala, tudi trgovine z ljudmi ter trgovine s heroinom in kokainom.

Objavljeno
24. september 2014 15.57
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Haag − Evropske policije so v usklajeni operaciji aretirale več kot tisoč osumljencev in rešile najmanj 30 otrok iz rok trgovcev z belim blagom, je danes sporočil Europol.

Direktor Europola Rob Wainwright je v Haagu sporočil, da je bila operacija, imenovana Arhimed, ki je potekala med 15. in 23. septembrom, »največji usklajeni napad na organizirani kriminal v Evropi«. V njej je sodelovalo več kot 20.000 predstavnikov organov pregona iz 28 držav članic EU, pa tudi iz Norveške, ZDA, Avstralije, Švice, Srbije in Kolumbije.

Udar po vseh večjih evropskih kriminalnih združbah

Policije so se lotile devetih »sektorjev« organiziranega kriminala, med drugim trgovine z ljudmi, trgovine s heroinom in kokainom, kibernetskega kriminala in organiziranja nezakonitih migracij.

»Hoteli smo se lotiti celotne infrastrukture, in ne samo posameznih primerov,« je poudaril Wainwright. Dodal je, da se število aretacij povečuje »v tem trenutku«.

»Kriminalne združbe, med njimi tiste najhujše, so bili razbite po vsej Evropi,« je še povedal direktor evropskih policijskih sil.

Med operacijo so zasegli okoli 600 kilogramov kokaina, 200 kilogramov heroina in 1300 kilogramov marihuane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.