Evropski tisk o Junckerjevi ekipi

V Nemčiji se tudi sprašujejo, ali je največja članica s komisarjem za digitalno agendo dobila dovolj.

Objavljeno
11. september 2014 13.58
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Bruselj − Evropski tisk danes v komentarjih zadržano ocenjuje predlog nove evropske komisije, ki ga je v sredo predstavil njen prihodnji predsednik Jean-Claude Juncker.

Predvsem v nemških časnikih dvigujejo obrvi, češ da je nemški komisar Günther Oettinger dobil obroben resor. Tudi zaradi tega pa nekateri hvalijo Junckerjev pogum.

Nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung piše o »Junckerjevi tvegani stavi« in da se mu kljub njegovi veliki politični izkušenosti porazdelitev pristojnosti med 28 prihodnjih komisarjev »ni prav posrečila«. »Presenetljivo je veliko pomembnih položajev razdelil po načelu, da je lahko vsak vrtnar, če je bil prej znan kot kozel,« so zapisali.

Še posebej tvegana poteza je imenovanje Pierra Moscovicija za komisarja za gospodarske in finančne zadeve. Kako bo Francoz, ki kot finančni minister ni mogel ukrotiti lastnega proračuna in ki je javno nastopal proti pozivom o zmanjševanju primanjkljaja iz Bruslja, zdaj verodostojno nastopil kot branik pakta stabilnosti, se sprašuje nemški časnik. Enako sporna sta tudi predloga o imenovanju Grka za komisarja za migracije in Britanca za finančno stabilnost.

Tudi dejstvo, da bodo »skupni« komisarji kot podpredsedniki in kot nadzorniki imeli pravico veta, ne izboljšuje zadev. Obstaja nevarnost, da bo nova komisija v težavah zaradi sporov o pristojnostih in številnih različnih glasov. Tudi Juncker je dejal, da bi to lahko bil resen problem za EU.

V Nemčiji se tudi sprašujejo, ali je največja članica s komisarjem za digitalno agendo dobila dovolj. Že ko je bil Oettinger zadnjih pet let komisar za energijo, za mnoge to ni bilo dovolj. Vendar pa Nemčija pravega superpoložaja v Bruslju še vedno ne dobi in Oettinger se bo moral še naprej ukvarjati s temo prihodnosti. Digitalne spremembe bodo sicer v prihodnjih desetletjih dodobra spremenile svet in življenje, zato bodo tudi tu potrebne dolgoročne odločitve, še piše FAZ.

V Spieglovem mesečniku Manager gredo še dlje in menijo, da je bil Oettinger z imenovanjem za komisarja za digitalno agendo degradiran in je šele v drugi liniji, za podpredsednikom Estoncem Andrusom Ansipom, ki naj bi koordiniral digitalni notranji trg.

Podobno menijo tudi v bruseljskem spletnem biltenu EurActiv, v katerem navajajo mnenja, da je Oettingerjev položaj »največje neprimerno imenovanje«, saj da nima nobenih izkušenj na tem področju. Navajajo tudi oceno enega od evropskih poslancev, da je to »klofuta nemški vladi«. Nasprotno so Oettingerjevo imenovanje v Berlinu sprejeli dobro, še navaja EurActiv.

Francoski mediji so nasprotno od nemških bolj zadovoljni. Le Monde piše o »pogumu« Junckerja, ki da bo moral predvsem okrepiti evro in nastopiti kot posrednik med »bolnikom in zdravim«, torej med Francijo in Nemčijo. Moral bo pritisniti na članice EU, da izvedejo strukturne reforme in začnejo investirati. Poleg tega bo moral v EU obdržati Veliko Britanijo, saj bi bil njen izstop v svetu videti kot klofuta skupnemu projektu, opozarjajo v Le Mondu.

Da Juncker ponuja »oljčno vejico« britanskemu premieru Davidu Cameronu, ki je tako močno nasprotoval njegovemu imenovanju, ocenjujejo v britanskem Financial Timesu.

Velika Britanija si je z imenovanjem Jonathana Hilla − obskurnega konservativca − za finančnega komisarja zagotovila »najbolj zaželen položaj v Evropi«. To je dokaz, kako resno se bo morala Junckerjeva komisija ukvarjati z reševanjem »britanskega vprašanja« pred morebitnim britanskim referendumom o obstanku v EU.

Slovenske kandidatke za podpredsedniško mesto, pristojne za energetsko unijo, odhajajoče slovenske premierke Alenke Bratušek ni na naslovnicah evropskih časnikov. Bruseljski tednik European Voice na spletni strani sicer opozarja, da ob nekaterih drugih komisarskih kandidatih − izpostavlja Španca Miguela Ariasa Caneteja, Madžara Tiborja Navracsicsa, Britanca Hilla in Maltežana Karmenuja Vello − težko zaslišanje v evropskem parlamentu čaka tudi Bratuškovo.

»Njeno imenovanje za podpredsednico za energetsko unijo je šokiralo opazovalce, še posebej zaradi pomanjkanja izkušenj in spornega načina, kako se je sama predlagala, da bi postala evropska komisarka,« je v zadnjem stavku časnika zapisal European Voice.