V Westminstru odslej tudi poslanec UKIP

Carswellova zmaga je pomemben preskok za evroskeptično stranko, ki z vstopom v parlament postaja bolj prepoznavna in nevarna.

Objavljeno
10. oktober 2014 11.48
BRITAIN-POLITICS
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika

London - Britanska stranka neodvisnosti Ukip se je z zmago na nadomestnih volitvah v okrožju Clacton v pokrajini Essex prvič v svoji zgodovini prebila v britanski parlament. Zmaga njenega kandidata, do nedavnega poslanca konservativcev Douglasa Carswella, je evroskeptikom pod vodstvom Nigela Faragea, ki jih mnogi uvrščajo na skrajno desnico, končno odprla vrata na raven nacionalne politike.

Izid volitev v Clactonu potrjuje trend naraščanja nezadovoljstva nad »mainstream« političnimi strankami, ki se je v Britaniji doslej poznal predvsem pri volitvah v evropski parlament in regionalne predstavniške organe na Škotskem, Walesu in Severnem Irskem. Carswellova zmaga v tem kontekstu predstavlja pomemben preskok: z vstopom v britanski parlament stranka postaja bolj prepoznavna, povečujejo pa se tudi njene možnosti za direkten spopad z britansko vlado in opozicijo.

Brisanje starih delitev

Ukip se je v zadnjih letih morala ukvarjati predvsem s podobo »konservativne stranke v izgnanstvu«. Dejstvo, da je med člani veliko nekdanjih torijcev, po mnenju njenega vodstva od včeraj dalje ni več pomembno. Carswell, ki je član Ukip šele dva meseca, je stranko po proglasitvi zmage opisal kot vodilno silo sprememb v britanski politiki, ki združuje interese vseh družbenih skupin in ki ji nihče ne more slediti.

Takšna je bila tudi Farageva interpretacija izidov. »Smo najbolj nacionalna od vseh strank. Smo edini, ki lahko prejmemo veliko število glasov v krajih, kjer po tradiciji zmagujejo tako konservativci kot laburisti. Nobena od ostalih strank ne preseže teh starih delitev - na leve in desne, na nižje in višje sloje,« je prvak stranke povedal po prihodu v Clacton. Farage je izrazil optimizem glede prihodnosti stranke, rekoč, da nobena od tradicionalnih političnih opcij ne more zaustaviti njenega zmagovitega pohoda.

Farageve trditve v zvezi z brisanjem starih političnih delitev so potrjevali tudi izidi nadomestnih volitev v okrožju Heywood in Middleton v Manchestru, kjer so se laburisti z velikimi težavami včeraj izognili popolnemu ponižanju in uspeli ohraniti svoj sedež v parlamentu. Njihova kandidatka Liz McInnes je na koncu prejela le 617 glasov več od Johna Bickleya, s katerim je Ukip dosegel enega najboljših rezultatov na nadomestnih volitvah v svoji zgodovini. Podpora stranki se je primerjavi z letom 2010, ko je v Heywood in Middletonu zbrala 2,6 odstotka vseh glasov, zvišala za več kot desetkrat na 36 odstotkov.

Ravnovesje moči

Farage je v današnjem intervjuju za BBC dejal, da bi lahko Ukip na prihodnjih volitvah »držal ravnovesje moči«, kar bi bilo po njegovem dovolj, da stranka izsili referendum o izstopu Britanije iz Evropske unije. Toda torijci, ki referendum uvrščajo med ključne politične prioritete, kakršno koli sodelovanje z evroskeptično stranko že dalj časa odločno zavračajo. Pri tem poudarjajo, da je glas za Ukip v resnici glas za Milibanda. Razkol na desnici po njihovih besedah močno povečuje možnosti laburistov, da po petih letih v opoziciji znova sestavijo vlado.

Z njimi se do sedaj strinjala tudi večina analitikov, ki je naraščanje podpore Ukip razumela predvsem kot grožnjo položaju vladajoče konservativne stranke. Toda izidi nadomestnih volitev na severu Anglije po pisanju Financial Timesa kažejo, da evroskeptiki napredujejo tudi v okoljih, kjer so zadnjih nekaj volitev največ glasov prejeli predstavniki levice.

Manjšanje razlik so nekateri predstavniki opozicije včeraj razumeli kot resno opozorilo pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami. Vodja opozicije Ed Miliband bi moral po besedah Johna Manna, poslanca laburistov v spodnjem domu britanskega parlamenta, »razširiti laburistično koalicijo, tako da bo bolje vključila mnenja predstavnikov delavskega razreda«. V nasprotnem primeru stranki namreč grozi, da na prihodnjih volitvah ne bo osvojila dovolj glasov, ki bi zagotovili njeno vrnitev na oblast.

Pet poslanskih mest

Sestavljanje prihodnje britanske vlade utegne biti še bolj zapleteno, kot je bilo sestavljanje sedanje. »Sprejeti moramo dejstvo, da bitka za Anglijo maja 2015 ne bo potekala med tremi strankami,« poudarja John Curtice, profesor na glasgowski univerzi Strathclyde, »ampak med štirimi«. Zahvaljujoč britanskemu večinskemu volilnemu sistemu bo Ukip, ki ga trenutno podpira okoli 13 odstotkov Britancev, v 650-članskem spodnjem domu najverjetneje dobil le 5 poslanskih mest, toda še vedno dovolj, da oteži sestavljanje prihodnje vlade.