Ewa Kopacz prisegla kot nova predsednica poljske vlade

V parlamentu naj bi o zaupnici novi vladi glasovali 1. oktobra.

Objavljeno
22. september 2014 15.14
POLAND-POLITICS-GOVERNMENT
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Varšava − Ewa Kopacz je danes pred poljskim predsednikom Bronisławom Komorovskim prisegla kot nova predsednica vlade v Varšavi. 57-letna Kopaczeva je na položaju nasledila Donalda Tuska, ki je zaradi imenovanja za predsednika evropskega sveta pred kratkim odstopil s premierskega stolčka, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Poleg Kopazceve so danes prisegli tudi njeni ministri, ki jih je nova premierka predstavila že v petek. Z izjemo petih so bili vsi ministri že v Tuskovi vladi, najpomembnejša pa je menjava na čelu zunanjega ministrstva, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Dosedanjega vodjo diplomacije Radosława Sikorskega je zamenjal Grzegorz Schetyna. Sikorski pa je kandidat desnosredinske vladne koalicije za predsednika parlamenta. Ta položaj je doslej zasedala Kopaczeva. Zamenjali so tudi ministre za notranje zadeve, pravosodje, infrastrukturo, razvoj in javno upravo. S Tereso Piotrkowsko je Poljska dobila prvo žensko na čelu notranjega ministrstva.

V parlamentu naj bi o zaupnici novi vladi po napovedih STA glasovali 1. oktobra.

Kopaczeva, doslej tesna Tuskova sodelavka, je članica vladajoče Državljanske platforme (PO) od leta 2001. Po izobrazbi je pediatrinja. Med letoma 2007 in 2011 je bila ministrica za zdravje.

Pred Kopaczevo so zahtevni dnevi, tedni in meseci. Oblikovanje vladne ekipe je bil začetek, a zdaj si mora ustvariti še neko širše politično zaledje in spremstvo, brez katerega ne bo mogla preživeti, je pred dnevi opozoril bruseljski spletni bilten EurActiv, ki ga povzema STA.