FAZ: Juncker združil Slovence

Novemu predsedniku evropske komisije je uspelo združiti Slovence, kajti proti Bratuškovi so vsi, piše nemški FAZ.

Objavljeno
12. september 2014 19.32
bsa*Bratusek
B. K., Berlin
B. K., Berlin

Berlin - »Slovenija je globoko razdeljena, desni in levi si nespravljivo nasprotujejo. Novemu predsedniku evropske komisije pa je Slovence uspelo združiti prek strankarskih in ideoloških meja, kajti proti Bratuškovi so vsi. In to kljub temu, da v EU še noben Slovenec ni zasedel primerljivo visokega položaja v EU.« S temi besedami nemški časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) opisuje globoko nasprotovanje slovenske politične in druge javnosti imenovanju prejšnje predsednice vlade na položaj, ki je tudi po prepričanju časnika FAZ še veliko pomembnejši od tistega, ki ga je doslej zasedal komisar za okolje Janez Potočnik.

Navajajo prepričanje volivcev, opozicije in številnih ekonomistov, da je bila pod njo Slovenija najslabše vodena »vse od Titovih časov«: če se je konservativnemu premieru Janezu Janši posrečilo državni dolg zmanjšati na 22 odstotkov bruto domačega proizvoda, zdaj šteje 85 odstotkov. Konservativni nemški dnevnik gre še dlje, po posnetku na Youtube sodi, da se je Bratuškova še najbolje počutila v družbi »starih partizanov, nasprotnikov EU in nekdanjih komunistov«.

»Njene preference sta označevali distanca do EU in bližina z Rusijo.« Po pisanju Karla-Petra Schwarza, novinarja časnika, se je za Alenko Bratušek še posebno zavzemal Martin Selmayr, šef kabineta novega predsednika evropske komisije, slovenska političarka pa da ima tudi podporo »močnega nadnacionalnega lobija.«