Fideszu manj podpore, kot so kazale ankete

Madžarske volitve Po neuradnih rezultatih bo imela nova vlada Viktorja Orbána v parlamentu 116 poslancev

Objavljeno
09. april 2018 01.14
Peter Rak
Peter Rak
Budimpešta – Izredno visoka volilna udeležba, ki se je približala kar sedemdestim odstotkom, in dogovor opozicijskih strank, ki so tik pred zdajci le dosegle delni dogovor o umiku nekaterih svojih kandidatov v korist drugih, sta prispevala k temu, da je stranka Fidesz dobila manjšo podporo, kot so kazale predvolilne ankete.

Zaradi gneče na voliščih – nekatera v Budimpešti so ostala odprta tudi še dve uri po uradnem koncu glasovanja – do zaključka redakcije še niso bili predstavljeni rezultati vzporednih volitev. Prvi so sicer neuradne izide objavili na največjem madžarskem spletnem portalu index.hu, vendar so sami poudarili, da gre zgolj za projekcije na podlagi nepopolnih podatkov. Po njihovih navedbah naj bi si stranka Fidesz Viktorja Orbána zagotovila 116 sedežev, drugouvrščeni Jobbik 34, koalicija madžarskih socialistov (MSZP) in stranke Dialog (PM) 22, Demokratska koalicija (DK) 12, Zeleni (LMP) 11, dva sedeža bosta zasedla neodvisna kandidata, po enega pa poslanec stranke Együtt (Skupaj) in predstavnik nemške manjšine.

Po prav tako neuradnih informacijah naj bi Fidesz dobil precej manjšo podporo od pričakovane v prestolnici Budimpešti in v nekaterih večjih mestih, medtem ko naj bi na podeželju zanj glasovalo še nekaj več volivcev kot pred štirimi leti. Kakor koli že, Orbán bo očitno sestavil še tretjo vlado zapored. P. R.