Francija Haradinaja ne bo izročila Srbiji

Francosko prizivno sodišče je nekdanjega kosovskega premiera in poveljnika OVK nemudoma izpustilo iz pripora.

Objavljeno
27. april 2017 11.42
FRANCE-KOSOVO-SERBIA-CONFLICT-EXTRADTION
Mo. B.
Mo. B.

Tudi Francija ne namerava ugoditi srbski zahtevi po izročitvi nekdanjega kosovskega premiera in haaškega obtoženca Ramusha Haradinaja. Francosko prizivno sodišče je namreč danes odločilo, da zavrne zahtevo Beograda in Haradinaja izpusti iz pripora. Na francoskem letališču Basel Mulhouse Freiburg so ga na podlagi srbske tiralice aretirali v začetku januarja.

Mednarodna tiralica zoper nekdanjega poveljnika Osvobodilne vojske Kosova (OVK) je bila izdana leta 2004. Srbi ga obtožujejo ubojev in vojnih zločinov na Kosovu v letih 1998 in 1999, ko je tam potekala osamosvojitvena vojna kosovskih Albancev.

Zaradi obtožb vojnih zločinov se je moral zagovarjati tudi na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki ga je leta 2012 oprostilo vseh obtožb in izpustilo na prostost.

Kosovski predsednik Hashim Thaçi je po navedbah STA ocenil, da je odločitev francoskega sodišča dobra novica za Kosovo. Na družbenem omrežju je še zapisal, da gre za dokaz, da so obtožbe Srbije na račun OVK nepravične in v nasprotju z demokratičnimi načeli.

Na ulicah Prištine pa se je po odločitvi sodišča začelo praznovanje s streljanjem v zrak in ognjemeti. Haradinajeva soproga Anita je sporočila, da bo njen soprog v Prištino prispel drevi, kjer bo na trgu v središču kosovske prestolnice nagovoril svoje privržence.

Obtožen, ne obsojen

Ramush Haradinaj je po demonstracijah kosovskih Albancev leta 1989 emigriral v Švico, kjer ga je rekrutiralo Narodno gibanje Kosova, iz katerega je nastala Osvobodilna vojska Kosova (OVK). Na Kosovo se je vrnil leta 1997, leto pozneje pa je postal eden izmed regionalnih voditeljev OVK. Na njegovo pobudo je bila ustanovljena posebna enota OVK Črni orli, ki ji pripisujejo odgovornost za mučenje in poboj več deset srbskih civilistov. Po razpustitvi in demilitarizaciji OVK leta 2000 je postal namestnik Agima Çekuja, poveljnika Kosovskega zaščitnega korpusa. Ko se je umaknil s tega položaja, je postal predsednik nove stranke Zveza za prihodnost Kosova, ki je bila ustanovljena leta 2000. Konec leta 2004 je postal kosovski premier, a po vsega stotih dneh na položaju odstopil, ker ga je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije (Icty) leta 2005 obtožilo vojnih zločinov med spopadi na Kosovu v letih 1998 in 1999.

Haaško sodišče je nekdanjega kosovskega premiera Haradinaja novembra 2012 sicer oprostilo vseh obtožb zaradi mučenja in umorov srbskega prebivalstva med kosovsko vojno za neodvisnost. Srbija svoje tiralice kljub temu ni umaknila.