Francoska desnica znova z večino v senatu

V senat je vstopila tudi skrajno desna Nacionalna fronta.

Objavljeno
28. september 2014 20.50
FRANCE-VOTE-SENATE
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Pariz - Francoska desnica, ki je trenutno v opoziciji, je glede na delne izide na današnjih volitvah približno polovice senatorjev znova osvojila večino v zgornjem domu parlamenta. V senat je vstopila tudi skrajno desna Nacionalna fronta, poroča STA.

Gre za nov poraz vladajočih socialistov, ki so poraz doživeli že marca na lokalnih in maja na evropskih volitvah.

Na posrednih volitvah so danes volili senatorje na 179 od skupno 348 sedežev. Unija za ljudsko gibanje (UMP), glavna stranka na francoski desnici, in njeni sredinski zavezniki iz Unije demokratov in neodvisnih (UDI) so svoj delež v senatu povečali za od 10 do 20 sedežev, kažejo delni izidi volitev. UMP in UDI bi morala pridobiti zgolj sedem sedežev za absolutno večino.

Velika zmaga na lokalnih volitvah je bila za stranki pravzaprav svojevrstno zagotovilo za tak rezultat, saj senatorje volijo lokalni svetniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zgornji dom francoskega parlamenta se je uspelo prvič uvrstiti tudi Nacionalni fronti Marine le Pen. V dveh utrdbah stranke na jugovzhodu Francije sta bila izvoljena dva njena senatorja. Le Penova je uspeh že označila za »zgodovinsko zmago«.

Desnosredinske stranke so imele v francoskem senatu večino vse od nastanka pete republike leta 1958, levica pa si je večino prvič zagotovila na prejšnjih senatnih volitvah pred tremi leti.

V skladu s francosko ustavo senat skupaj z narodno skupščino obravnava in glasuje o predlogih zakonov ter mednarodnih sporazumih in pogodbah. Če bo senat poslej obvladovala desnica, bo tako lahko blokirala sprejetje zakonov, ki jim ni naklonjena.