Francoska skrajna desnica bojevito v drugi krog regionalnih volitev

Nacionalna fronta bo uspeh pretekle nedelje, ko je zbral največ glasov v šestih od 13 regij, težko ponovila.

Objavljeno
13. december 2015 10.02
FRANCE-VOTE-REGIONALES-NORD
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Pariz – Skrajno desna Nacionalna fronta (FN) bo poskušala danes v drugem krogu regionalnih volitev v Franciji ponoviti rekordno dober rezultat iz prvega kroga pred tednom dni. S tem bi potrdila status najbolj priljubljene francoske stranke, njena voditeljica Marine Le Pen pa bi si zagotovila dobro izhodišče za nastop na predsedniških volitvah 2017, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V prvem krogu so kandidati FN zbrali največ glasov v šestih od 13 regij, z 28-odstotno podporo pa je bila stranka zmagovalka tudi na nacionalni ravni. A ta odličen rezultat bo danes težko ponovila in vprašanje je, ali ji bo uspelo prvič doslej dejansko prevzeti oblast v kateri od regij, piše STA.

Socialisti predsednika Françoisa Hollanda so se namreč v dveh regijah, kjer je FN najbolj prepričljivo zmagala, odločili, da v drugem krogu ne bodo nastopili s svojim kandidatom, ampak bodo podprli kandidata desnosredinskih Republikancev nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Gre za delavsko regijo Nord-Pas-de-Calais-Picardie, v kateri kandidira Le Penova, in za turistično regijo Provansa-Alpe-Azurna obala, kjer kandidira njena 26-letna nečakinja Marion Marechal-Le Pen. V obeh sta kandidatki FN minulo nedeljo prejeli dobrih 40 odstotkov glasov, za danes, ko se bosta spopadli samo z republikanskim nasprotnikom, pa jima ankete napovedujejo poraz.

Marine le Pen je politične manevre vladajočih ostro kritizirala kot »intelektualni terorizem« in kot »nedemokratične«.

Ultra nacionalistična FN želi narediti konec priseljevanju, še posebej iz muslimanskih držav, in Franciji vrniti frank. Priljubljenost se ji krepi že nekaj let, letos pa so ji še dodatne točke pri volivcih prinesli rekorden begunski val in teroristični napadi v Parizu.