Francoske oblasti ne izključujejo možnosti terorističnega napada s kemičnim orožjem

Sprejeli smo vse varnostne ukrepe, da bi se izognili takemu tveganju, je dejal francoski obrambni minister.

Objavljeno
22. november 2015 16.46
FRANCE-SHOOTING/
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Pariz - Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je danes dejal, da je po atentatih v Parizu napad s kemičnim ali biološkim orožjem »eno od možnih tveganj«, s katerim se sooča Francija, a da so oblasti sprejele vse možne varnostne ukrepe, da bi se takemu scenariju izognili.

Po besedah Le Driana francoske oblasti po krvavih napadih v Parizu pred tednom dni ničesar ne izključujejo, vendarle pa bi bila uporaba kemičnega orožja po njegovem mnenju »zelo zapletena«, povzema STA francosko tiskovno agnecijo AFP.

»Sprejeli smo vse varnostne ukrepe, da bi se izognili takemu tveganju,« je za radio Europe 1 dejal Le Drian. Da obstaja tveganje zaradi napada s kemičnim ali biološkim orožjem, je v četrtek sicer omenil že francoski premier Manuel Valls.

Francoska vlada je v soboto izdala dovoljenje vojaškim lekarnam, da pred začetkom konference ZN o podnebnih spremembah, ki se bo 30. novembra začela v Parizu, za primer napada s kemičnim orožjem službam civilne zaščite v Franciji razdelijo protistrup, še poroča AFP.

V zvezi z zračnimi napadi na cilje Islamske države (IS) v Siriji pa je obrambni minister dejal, da bodo francoska bojna letala od ponedeljka te izvajala tudi z letalonosilke Charles de Gaulle, ki se nahaja v vzhodnem Sredozemlju.

Francija je dan po napadih v Parizu, v katerih je bilo 13. novembra ubitih 130 ljudi, več kot 350 pa ranjenih, okrepila zračne napade na Rako, ki velja za trdnjavo IS v Siriji, po tistem ko je ta skrajna skupina prevzela odgovornost za smrtonosne napade.