Francoski kardinal se je opravičil žrtvam spolnih zlorab

Žrtve duhovnika, ki ga obtožujejo, da jih je zlorabil pred 25 leti, Barbarinu očitajo, da duhovnika ni prijavil.

Objavljeno
24. marec 2016 14.08
shutt*solarji
S. P., STA
S. P., STA
Lyon − Francoski kardinal Philippe Barbarin, ki mu očitajo domnevno prikrivanja spolnih zlorab otrok, ki so jih zagrešili duhovniki, se je v sredo med mašo opravičil žrtvam spolnih zlorab. Dodal je, da se opravičuje, čeprav misli, da takrat, »ko so se dogajale gnusna dejanja«, ni bil na oblasti v škofiji.

Barbarin je tudi citiral besede papeža Frančiška, rekoč, da je »zavezan, da prevzame vse zlo, ki so ga storili nekateri duhovniki, in se osebno opraviči za škodo, ki so jo storili s spolno zlorabo otrok«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da se je v sredo v Lyonu srečal z duhovniki, diakoni in člani skupnosti, s katerimi je govoril o dogodkih.

Žrtve duhovnika, ki ga obtožujejo, da jih je zlorabil pred 25 leti, Barbarinu očitajo, da duhovnika ni prijavil oziroma premestil z dolžnosti, ko je leta 2007 izvedel za njegovo preteklost. Kasneje se je Barbarin znašel pod udarom kritik, ker prav tako ni premestil še dveh duhovnikova z zgodovino spolnih zlorab.

»Nikoli, nikoli, nikoli nisem prikrival dejanj pedofilije,« je v odzivu na poziv francoskega premiera Manuela Vallsa, naj prevzame odgovornost, dejal Barbarin prejšnji teden, še poroča AFP.