Francoski parlament danes o zaupnici vladi

Poslanci naj bi na glasovanju o zaupnici vladi dali legitimnost, ki je po oceni opozicije in velikega dela javnega mnenja nima.

Objavljeno
16. september 2014 11.41
FRANCE-POLITICS/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Pariz - Francoskega premierja Manuela Vallsa danes v parlamentu čaka odločilno glasovanje za preživetje njegove vlade in nadaljevanje reformistične socialno-liberalne politike, ki je vse bolj tarča kritik, še posebej znotraj vladajoče Socialistične stranke.

Po avgustovskem preoblikovanju vlade, do katerega je prišlo prav zaradi nestrinjanja dela ministrov z vladno gospodarsko politiko, naj bi poslanci danes na glasovanju o zaupnici vladi dali legitimnost, ki je po oceni desne opozicije in velikega dela javnega mnenja nima, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Poznavalci menijo, da bo vlada verjetno dobila zaupnico, saj bi nasproten izid pomenil predčasne parlamentarne volitve. Bo pa glasovanje verjetno razkrilo precejšne razpoke v Socialistični stranki francoskega predsednika Francoisa Hollanda.

Valls, ki bo danes poslancem pred glasovanjem predstavil program vlade, je pred dnevi pozval k enotnosti v stranki, še posebej v času, ko je skrajno desna Nacionalna fronta »pred vrati oblasti«. Po uspehu stranke na lokalnih volitvah marca letos je namreč javnomnenjska raziskava pokazala, da bi vodja Nacionalne fronte Marine Le Pen lahko na predsedniških volitvah leta 2017 premagala Hollanda.

Kljub pozivom Vallsa k enotnosti je levičarski del Socialistične stranke - okoli 40 poslancev - zagrozilo, da se bodo danes vzdržali glasovanja v znak protesta zaradi desno usmerjene politike vlade v korist podjetjem.

Ti poslanci so zadržani do »pakta odgovornosti« Hollanda in Vallsa, paketa davčnih olajšav za podjetja v prihodnjih treh letih, ki jih nameravajo financirati s privarčevanimi 50 milijardami evrov v državnem proračunu.

Pričakovati je, da bo Valls danes vztrajal pri tem, da je ta načrt edina rešitev za Francijo, drugo največje gospodarstvo v območju evra, ki se bori z ničelno rastjo, rekordno brezposelnostjo in milijardnim proračunskim primanjkljajem, še piše STA.