Gibanje pet zvezd doživelo poraz na lokalnih volitvah v Italiji

V tekmi za županske položaje v največjih občinah so končali na tretjem ali četrtem mestu.

Objavljeno
12. junij 2017 10.52
Italy Elections
Š. J., STA
Š. J., STA
Rim − Gibanje pet zvezd je na nedeljskih lokalnih volitvah v Italiji doživelo poraz v tekmi za županske položaje v največjih občinah. Kandidati gibanja komika Beppeja Grilla so v Palermu, Genovi, Veroni, Parmi, L'Aquili in Catanzaru končali na tretjem ali četrtem mestu, kažejo izidi vzporednih volitev, ki so jih objavile italijanske televizije.

V Palermu je zmagal dosedanji župan Leoluca Orlando, ki ga podpira vladajoča Demokratska stranka. V drugih večjih mestih pa nihče od kandidatov ni dobil dovolj glasov za zmago v prvem krogu, tako da bo tam o županih odločal drugi krog, ki bo 25. junija.

Če bodo uradni rezultati potrdili izide vzporednih volitev, bo Gibanje pet zvezd najbolj boleč poraz doživelo v Genovi, Grillovem domačem mestu, in Parmi, kjer po prvem krogu vodi dosedanji župan, ki pa je bil izključen iz gibanja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Lokalne volitve, ki so potekale v več kot tisoč občinah z več kot devetimi milijoni volilnih upravičencev, so bile pomemben test pred morebitnimi parlamentarnimi volitvami za bivšega premiera Mattea Renzija, ki je bil pred kratkim znova izvoljen na čelo Demokratske stranke, in še enega bivšega premiera in vodjo desnosredinske opozicije Silvia Berlusconija, ki mu za vrat dihajo skrajni desničarji pod vodstvom Mattea Salvinia.

Zadnje ankete na nacionalni ravni kažejo, da sta Demokratska stranka in Gibanje pet zvezd izenačena pri okoli 30 odstotkih, Berlusconijeva Naprej, Italija in Salvinijeva Severna liga pa pri 12 do 13 odstotkih.

Do pred kratkim je vse kazalo, da bodo imeli v Italiji po koncu poletja predčasne parlamentarne volitve, po propadu dogovora med političnimi strankami o reformi volilnega sistema pa je čedalje večje možnosti, da bo ta parlamentarni mandat izpeljan do konca in bodo volitve v začetku prihodnjega leta.