Gospodarji nad življenjem in smrtjo

Hashima Thaçija obtožujejo, da je vodja kriminalne združbe povezane z albansko mafijo.

Objavljeno
19. april 2017 20.58
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Albanski premier vidi alternativo v uniji Albanije in Kosova, če se bodo vrata EU zaprla za Balkan. Kosovski predsednik je prepričan, da bo Kosovo dobilo svojo vojsko. Napoveduje tožbo proti Srbiji zaradi genocida, Beograd pa ga znova obtožuje za vojne zločine.

Po mnenju albanskega premiera Edija Rame grozi Evropi nočna mora, če bo propadel proces evrointegracij. Rama v tem primeru vidi unijo Albanije in Kosova kot alternativo. Kot še meni, EU ne bi smela dopustiti, da bi nastala siva cona v njenem srcu in da bi na Zahodnem Balkanu dobili drugi akterji večji vpliv od nje. To bi bilo porazno za varnostne razmere, kar bi morale razumeti tudi generacije v Evropi, ki v nasprotju z Balkanci niso videle nobene vojne. Nove vojne ne vidi kot prvi scenarij. Sklenil je z besedami, da je regiji potrebna Evropa, vendar je tudi Evropi potrebna regija.

Kosovski  predsednik Hashim Thaçi je po neuspelem poskusu oblikovanja kosovske vojske in zaradi prvih obtožnic za vojne zločine Osvobodilne vojske Kosova (OVK), ki so na obzorju, znova zagrozil Srbiji s tožbo za genocid. Po njegovih navedbah na Facebooku so srbske sile pred 18 leti po večkratnih pobojih in poskusu etničnega čiščenja v Pokleku in Drenici ubile več kot 54 članov družine Mukoli in Elšani, predvsem žena, otrok in starejših ter 24 Albancev v vasi Staro Cikatovo. 

Brezbrižnost Evrope

Srbski mediji se sklicujejo na tajne dokumente. ko trdijo, da več policij v svetu ocenjuje, da je Thaçi imenovan Kača voditelj Dreniške skupine, ki je postala dominantna veja znotraj OVK. Srbska BIA v poročilu navaja, da skupina nadzira med 10 in 15 odstotki vseh kriminalnih poslov na Kosovu, ki se nanašajo na tihotapljenje orožja, ukradenih avtomobilov, goriva in cigaret ter na prostitucijo. To navaja tudi nemška obveščevalna služba BND, kot je razvidno iz objave Wikileaksa, številne tajne službe pa združbo povezujejo z najmočnejšimi mafijskimi skupinami v Albaniji, Češki, Bolgariji in Makedoniji. Thaçija sumijo tudi številnih zločinov iz njegovih vojaških dni.

Posebni poročevalec Sveta Evrope Dick Marty je v svojem poročilu zapisal, da je Thaçi šef skupine, ki je odgovorna za tihotapljenje orožja, droge in človeških organov v vzhodni Evropi. V dokumentu se sklicuje na operativne podatke varnostnih in policijskih služb zahodne Evrope in ameriške FBI, iz katerih je razvidno, da je Thaçi tudi vodja Dreniške skupine. Martyjeve obtožbe, da je OVK v času spopadov s srbskimi silami sodelovala pri ubijanju Srbov in prodaji njihovih organov, izvirajo iz knjige nekdanje haaške tožilke Carle Del Ponte. Marty je glede poročila o nezakoniti trgovini s človeškimi organi na Kosovu poudaril, da so v zadnjih letih na Kosovu umorili več deset ljudi, ki so pričali o storjenih zločinih, pa to ni ganilo nikogar v Evropi. Pojasnil je tudi, da so na Kosovu še vedno klani, oblast pa je tesno povezana s kriminalnimi strukturami.

Likvidacija nasprotnikov

Poročilo BIA še navaja, da Thaçi, ki je povezan z albansko mafijo prek enega najbogatejših Albancev Ekrema Luke, ki sodeluje s klanom Haradinaj, nadzira večji del organiziranega kriminala v regiji Istok-Klina-Srbica- Priština. Njegov najbližji sodelavec v tihotapljenju avtomobilov naj bi bil Fadil Thaçi, sodeluje pa s kriminalnim klanom Kitaj. Pri nezakonitih poslih z mamili in prostitucijo ter trgovini z orožjem in gorivom sodeluje s sorodnikom Menduhom Thaçijem in Xhavitom Haljitijem. Slednji naj bi bil zadolžen za ustrahovanje in izsiljevanje političnih nasprotnikov, po potrebi pa tudi za njihove likvidacije.

Po podatkih BND Thaçi in Haljiti sodelujeta s Florimom Maljokuom, preko njegovega podjetja pa pereta denar ter tihotapita nafto in cigarete. Nemški obveščevalci še trdijo, da sta Thaçijeva sodelavca brata Mohamed in Ibrahim Kelmendi, ki sta povezana s prodajo orožja in droge. Thaçija je menda obtožilo nigerijsko združenje zdravnikov, da je trgoval s človeškimi organi v sodelovanju z miljarderjem in guvernerjem zvezne države Imo. Ameriški tajni dokumenti razkrivajo, da je bil eden največjih donatorjev OVK in Thaçija, ki je bil leta 1994 zadolžen za financiranje, oborožitev in vežbanje terorističnih skupin, Nazar Mehmeti iz Dallasa. Po navedbah srbskih medijev je sodeloval s teroristično skupino, ki je ubila in ranila več policistov v Glogovcu in srbske civiliste v vasi Klečka pri Lipljanu.

Marty tudi sumi Thaçija, da je organiziral transporte srbskih civilistov v taborišča. Srbsko tožilstvo za vojne zločine je v preiskavi trgovine z organi in taborišč zaslišalo 160 prič, preiskovalci Eulexa pa so zaslišali 200 prič. Po njihovem pričevanju so kirurške posege nad žrtvami izvajali v zdravstvenih domovih in bolnišnicah na Kosovu, kjer so zdravili borce OVK, ter v Albaniji.