Grčija: Istospolni pari imajo pravico do civilnega partnerstva

Cipras je po glasovanju v parlamentu povedal, da je s tem Grčija končala »nazadnjaško in sramotno« prakso.

Objavljeno
23. december 2015 11.40
GREECE-POLITICS-GAY-RIGHTS
Mo. B.
Mo. B.

Atene − Grški parlament je kljub ostremu nasprotovanju vplivne grške Pravoslavne cerkve s 193 glasovi za in 56 proti potrdil zakon, ki istospolnim parom omogoča sklenitev civilnega partnerstva. Nova grška zakonodaja rešuje vprašanje lastništva in dedovanja, ne omenja pa pravice do posvojitve otrok.

»To je pomemben dan za človekove pravice,« je po glasovanju povedal grški premier Aleksis Cipras. Po poročanju spletnega portala Kathimerini je dejal, da se s tem v Grčiji končuje »obdobje nazadnjaštva in sramote«. »Namesto proslavljanja pa bi se morda morali opravičiti na stotine, tisoče sodržavljanom, ki smo jim vsa ta leta kratili pravice.«

Po Ciprasovih besedah je grška družba dokazala, da ni tako »strahopetna in zlonamerna«, kot bi jo hoteli nekateri prikazati. »Čaka nas še dolga pot v vsakodnevnem boju proti vsakršni obliki diskriminacije, še posebej rasizmu. V tem boju morajo demokratične sile in civilna gibanja združiti moč, od nas zahtevajo nenehno čuječnost in politični pogum, da bi skupaj premagali temo,« je še povedal.

Grčija je ena zadnji evropskih držav, ki je pravno priznala obstoj istospolnih zvez. Vlada se je s tem odzvala na razsodbo Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je leta 2013 grški zakon o zakonski zvezi – v katerem država heteroseksualnim, ne pa tudi homoseksualnim parom priznava zunajzakonsko skupnost – označilo za diskriminatoren.

Za spremembo zakona so poleg vladajoče Sirize glasovale še štiri stranke. Proti pa so bili med drugimi poslanci desničarske stranke Neodvisni Grki (ANEL).

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da se smejo istospolni pari poročiti v 18 državah po svetu, med njimi je tudi 13 evropskih. Irska je bila prva država, ki je poroke istospolnih parov podprla na referendumu.