Grčijo je v zadnjih osmih letih zapustilo pol milijona prebivalcev

Vse več mladih in izobraženih Grkov se zaradi vsesplošne negotovosti odloča za življenje v tujini.

Objavljeno
03. maj 2017 19.04
Motiv z glavnega atenskega trga Sintagma, pred grškim parlamentom. Atene, Grčija 18.januarja 2017. [ljudje,trgi,Sintagma,skupine ljudi,vodnjaki]
Šp. B., STA
Šp. B., STA

Atene - Grčija v zadnjih letih beleži množičen beg možganov, saj so številni mladi izobraženi Grki razočarani nad korupcijo in stanjem v državi. Raziskava mednarodnega kadrovskega podjetja ICAP People Solutions je pokazala, da se mladi za izselitev odločajo predvsem zaradi tega, ker ne želijo živeti v sistemu, kjer talent in trud posameznika ne štejeta. Raziskavo o delu v tujini so opravili že tretje leto zapored. Letos so vključili skoraj 1300 Grkov, ki živijo in delajo v tujini.

Večina vprašanih (kar 86 odstotkov) je bila mlajših od 35 let, visoko izobraženih in brez družinskih obveznosti. Po podatkih ICAP jih je 41 odstotkov dejalo, da so se za delo v tujini odločili, saj se v Grčiji glede na svojo usposobljenost niso mogli zaposliti.

34 odstotkov vprašanih je med razloge navedlo tudi finančno krizo in vsesplošno negotovost, nekateri pa so v tujino odšli zaradi boljših možnosti za kariero. Skoraj polovica vseh vprašanih pa je prepričana, da se najverjetneje v Grčijo ne bodo več vrnili.

Makedonska tiskovna agencija MIA piše, da se je med letoma 2008 in 2016 iz Grčije izselilo približno pol milijona državljanov.