Grki tudi danes proti nižjim pokojninam in višjim davkom

Včerajšnji splošni stavki so danes sledili protesti. Parlament bo okoli polnoči glasoval o novih varčevalnih ukrepih.

Objavljeno
18. maj 2017 18.58
GREECE-STRIKE-ECONOMY-EU-IMF-PROTEST
Mo. B.
Mo. B.

Grki so tudi danes, nekaj ur pred glasovanjem v parlamentu o novem svežnju varčevalnih ukrepov, odšli na ulice in izrazili svoje ogorčenje nad nadaljnjim zategovanjem pasu. »Nič več davčne tatvine,« so vzklikali na ulicah, kjer so se zbrali kljub deževju.

Protesti spremljajo splošno stavko, zaradi katere so trajekti ostali privezani v pristaniščih, včeraj so morali preložiti več deset letov, v bolnišnicah oskrbijo le najnujnejše primere.

A nič ne kaže, da bi stavka ali protesti prepričali vlado premiera Aleksisa Ciprasa, naj ravna drugače. V parlamentu bodo danes glasovali o nadaljnjem dvigu davkov in zmanjševanju pokojnin do leta 2020.

V obdobju med letoma 2018 in 2021 morajo v skladu z zahtevami posojilodajalcev - EU in IMF - privarčevati 4,9 milijarde evrov. V zameno bodo prejeli novi obrok iz zadnjega programa pomoči, vrednega 86 milijard evrov. Dogovor so sklenili junija 2015. Grčiji je bilo doslej nakazanih 31,7 milijarde evrov.

Vlada bo v zameno za dvig davkov in nižanje pokojnin sprejela nekaj novih ukrepov za boj proti revščini - kot so subvencije za najemnine in zdravila.

Cipras lahko v 300-članskem parlamentu računa na 153 glasov podpore. Glasovali naj bi danes okoli polnoči.

BDP znova navzdol

STA je pred dnevi poročal, da se je grški BDP po začasnih podatkih državnega statističnega urada v prvem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za 0,5 odstotne točke, v primerjavi s prejšnjim četrtletjem pa za 0,1 odstotne točke. To je varčevalne ukrepe, ki jih izvaja država, spet postavilo pod vprašaj.

Mednarodni posojilodajalci že nekaj časa razpravljajo o nadaljnjih ukrepih za pomoč Grčiji. Mednarodni denarni sklad že nekaj časa vztraja, da bo pri tretjem programu pomoči sodeloval le, če bo prišlo do bolj realnih ciljev in zagotovitve bolj vzdržnega grškega dolga.

Lani so sicer finančni ministri območja evra na splošno pristali, da se razrahlja pogoje, postavljene Grčiji za vračilo dolga, vendar le, če bo ta izvedla nove reze v pokojnine in še zaostrila davčno politiko, s tem pa zagotovila večjo vzdržnost javnih financ.

Dogovor Grčije in posojilodajalcev mora biti uradno potrjen kmalu, saj Atene izplačilo novega obroka iz tretjega programa pomoči potrebujejo najpozneje julija, ko morajo povrniti za sedem milijard evrov dolgov, še dodaja STA.