Haaško sodišče razveljavilo oprostilno sodbo za Stanišića in Simatovića

Obtožena sta bila, da sta med vojno organizirala, financirala, oskrbovala in nadzirala srbske paravojaške formacije.

Objavljeno
15. december 2015 17.38
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA
Haag − Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je danes razveljavilo oprostilni sodbi zoper nekdanjega vodjo srbske Službe državne varnosti (SDB) Jovico Stanišića in poveljnika enote za posebne operacije te tajne službe Franka Simatovića ter odredilo ponovno sojenje za očitane zločine med vojno na območju nekdanje Jugoslavije, piše Slovenska tiskovna agencija.

Stanišić in Simatović sta bila na prvi stopnji obtožena − in oproščena −, da sta med vojno na območju nekdanje Jugoslavije organizirala, financirala, oskrbovala in nadzirala srbske paravojaške formacije, kot so Rdeče baretke, Škorpijoni, pa tudi Tigri Željka Ražnatovića Arkana. Simatović je bil tudi prvi poveljnik Rdečih baretk, piše STA.

Obtožnica ju je bremenila zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov, storjenih v okviru združenega zločinskega podviga, ki ga je vodil takratni srbski predsednik Slobodan Milošević, s ciljem trajne in nasilne odstranitve nesrbskega prebivalstva iz delov BiH in Hrvaške, ki bi bili nato vključeni v srbsko državo.

Leta 2013 so ju v Haagu oprostili, ker da tožilstvo ni nedvoumno dokazalo, da sta obtoženca načrtovala ali ukazala zločine, navedene v obtožnici, so takrat razsodili haaški sodniki. Tožilstvo se je na oprostilno sodbo pritožilo, sodišče v Haagu pa je danes oprostilni sodbi razveljavilo. Sodnik Fausto Pocar je dejal, da bodo obtoženima ponovno sodili v vseh točkah obtožnice. Ob tem je pojasnil, da so sodniki leta 2013 naredili več napak, še piše STA.