Hladna vojna na estradi

Se tako Rusiji kot Ukrajini obetajo »evrovizijske sankcije«?

Objavljeno
09. maj 2017 19.28
MUSIC-EUROVISION/
Boris Čibej
Boris Čibej

»Evrovizija na frontni črti«, »Nova Evrovizija, nova diplomatska kriza« in »politični spor med Rusijo in Ukrajino grozi, da bo zasenčil tekmovanje evrovizijskih pesmi« je le nekaj naslovov, s katerimi so vodilni zahodni mediji pospremili letošnji izbor evropske popevke leta, ki se bo danes začel v ukrajinski prestolnici Kijev.

Prvi naslov se je včeraj pojavil na spletišču britanske korporacije BBC, kjer so se spraševali, ali bo odsotnost ruske predstavnice »pokvarila ukrajinsko zabavo«. Prvič v zgodovini Evrovizije se je zgodilo, da je država, ki gosti prireditev, prepovedala nastop tekmovalca iz druge države, so ugotovili britanski novinarji. V državo namreč niso dovolili vstopa 27-letni Juliji Samojlovi, ki bi morala kot predstavnica Rusije odpeti pesem Goreči plamen, ker je pred dvema letoma nastopila na nekdaj ukrajinskem, zdaj pa ruskem polotoku Krim. Zaradi istega prestopka je Ukrajina v zadnjih dnevih prepovedala vstop v državo tudi nekaterim ruskim novinarjem, ki so, kljub temu da je zaradi odsotnosti domače predstavnice zanimanje precej manjše, hoteli poročati o letošnji Evroviziji.

Letošnjo Evrovizijo gosti Kijev. Foto: Sergei Supinsky/AFP

Samojlova, ki je zaradi infantilne mišične atrofije že od ranega otroštva priklenjena na invalidski voziček, je včeraj tako namesto v ukrajinski prestolnici nastopila v nekdaj ukrajinskem Sevastopolu na Krimskem polotoku, kjer je, kakor se je za včerajšnji dan spodobilo, kot glavno pesem koncerta izvedla priredbo stare sovjetske uspešnice Dan zmage. Ko ji je Ukrajina za tri leta prepovedala vstop v državo, je organizatorka prireditve, Evropska radiodifuzna zveza (EBU), poskušala zaplet rešiti s kompromisno zamislijo, da bi Samojlova kot prva nastopajoča v 60-letni zgodovini tega tekmovanja »v živo« nastopila po satelitski povezavi. Na televiziji Prvi kanal, ki je pripravila rusko evrovizijsko predtekmovanje, so z ogorčenjem zavrnili ponudbo, ki so jo označili za »nenavadno in v nasprotju s samim bistvom tekmovanja«. Tudi EBU ni bila navdušena nad ukrajinsko odločitvijo, ki je po besedah njenega izvršnega nadzornika, norveškega televizijskega novinarja Jona Ole Sanda, »v nasprotju tako z duhom prireditve kot pojmom inkluzivnosti, ki leži v samem srcu njenih vrednot«.

A v Kijevu niso klonili pod tihimi mednarodnimi pritiski, naj umaknejo prepoved vstopa ruski predstavnici, ki je po nedavnem poročanju spletišča Esctoday »izzvala veliko nezadovoljstva med organizatorji v EBU, saj so bili mnenja, da je v neskladju s pravili tekmovanja in vnaša politična vprašanja v tekmovanje«. Zaradi tega menda v EBU razmišljajo o »uvedbi sankcij« proti Ukrajini, a kazen lahko doleti tudi Rusijo, ker na začetku marca ni poslala v Kijev svojih predstavnikov na sestanek vodij delegacij. O možnih kaznih proti obema državama je pred kratkim govoril eden vodilnih predstavnikov EBU Frank-Dieter Freiling, o sankcijah, s katerimi lahko dosežejo tudi triletno prepoved nastopa na Evroviziji, pa bodo razpravljali 12. junija.

 

Letošnjo Evrovizijo gosti Kijev. Foto: Sergei Supinsky/AFP

Nad EBU so bili v Rusiji ogorčeni že lani, ker je dovolila, da je končna zmagovalka Jamala, ki je v pesmi 1944 opisovala Stalinov izgon krimskih Tatarov, na prireditvi sploh nastopila s politično pesmijo, čeprav so te izrecno prepovedane. »To se lani ne bi zgodilo, če bi prej slišala zmagovalno pesem,« je pred dobrim mesecem »priznala« generalna direktorica EBU Ingrid Deltenre v »zaupnem pogovoru« z nekom, ki se ji je predstavil kot ukrajinski premier Vladimir Grojsman. Povedala je, da ni zadovoljna z ukrajinsko prepovedjo nastopa ruski predstavnici, in zagrozila, da bodo tekmovanje prenesli v Berlin.

Vse to je kasneje javnosti razkrila dvojica razvpitih ruskih šaljivcev, ki jima je uspelo v zadnjih letih za nos potegniti že številne znane osebnosti, ki sta se jim predstavila kot pomembna državnika ali politika. (Med njunimi žrtvami se niso znašli le nekdanji gruzijski predsednik Mihail Saakašvili, beloruski voditelj Aleksander Lukašenko in ameriški senator John McCain, po pogovoru z njima je bil tudi Elton John prepričan, da se je z Vladimirjem Putinom pogovarjal o pravicah istospolnih usmerjenih v Rusiji.) V EBU ostrih domnevnih protiukrajinskih besed svoje generalne direktorice niso hoteli komentirati, češ da se na podvige medijskih šaljivcev ne odzivajo.