Hollande in Cameron za okrepitev protiterorističnih ukrepov

Hollande je ponovil, da bo Francija okrepila zračne napade na skrajno skupino Islamska država v Siriji.

Objavljeno
23. november 2015 12.01
reu Cameron in Hollande
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si
Pariz − Francoski predsednik François Hollande in britanski premier David Cameron sta se danes v Parizu zavzela za okrepitev protiterorističnih ukrepov po nedavnih terorističnih napadih v Parizu.

Cameron je napovedal, da bo parlamentu predlagal, naj odobri zračne napade v Siriji, kar so poslanci v preteklosti že zavrnili. Franciji pa je ponudil uporabo britanske zračne baze na Cipru in pomoč pri točenju goriva v zraku.

Hollande je ponovil, da bo Francija okrepila zračne napade na skrajno skupino Islamska država v Siriji in sodelovala z drugimi evropskimi državami v prizadevanjih za preprečitev napadov, kakršni so se zgodili v Parizu.

»Lahko naredimo več v boju proti grožnji tujih borcev, ki se vračajo, vendar bo to terjalo evropski napor,« je dejal Cameron na novinarski konferenci s Hollandom, s katerim sta pred tem obiskala koncertno dvorano Bataclan, prizorišče enega od napadov 13. novembra.

Razpravljala sta tudi o boju proti Islamski državi, ki je prevzela odgovornost za pariške napade, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, 350 pa ranjenih. Hollande in Cameron sta se dogovorila za okrepljeno obveščevalno sodelovanje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Francoski predsednik si po napadih prizadeva za oblikovanje širše koalicije proti tej skrajni skupini in se bo ta teden srečal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, nemško kanclerko Angelo Merkel in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.