Identificirali tretjega napadalca na dvorano Bataclan

Triindvajsetletni Francoz, njegovega imena uradno niso potrdili, je leta 2013 skupaj s prijatelji odšel v Sirijo.

Objavljeno
09. december 2015 10.00
FRANCE-ATTACKS-BOMBER
Mo. B.
Mo. B.

Pariz − Skoraj mesec dni po krvavih terorističnih napadih v Parizu je francoski premier Manuel Valls potrdil, da jim je uspelo identificirati tretjega samomorilskega napadalca na koncertno dvorano Bataclan. Njegovega imena javno ni razkril, a hkrati ni zanikal poročanja francoskih medijev, da gre za 23-letnega Foueda Mohameda Aggada iz okolice Strasbourga.

Le Parisien je poročal, da je po njihovih informacijah konec leta 2013 v Sirijo iz Francije odpotovalo deset prijateljev, vsi iz okolice mesta Strasbourg. Med njimi sta bila tudi napadalec in njegov starejši brat.

Oba je v odhod prepričal Mourad Fares, ki je aktivno novačil mlade Francoze v vrste IS. Faresa so lani aretirali v Turčiji, notranji minister Bernard Cazeneuve pa ga je tedaj opisal kot »še posebej nevarno osebo, tesno povezano z džihadističnimi terorističnimi gibanji«. Danes v Franciji čaka na sojenje zaradi vrste obtožb, povezanih s terorizmom v Franciji in Siriji.

Kmalu po prihodu v Sirijo so dva člana »francoske odprave« ubili, sedem se jih je februarja in marca 2014 vrnilo v Francijo, napadalec pa je ostal v Siriji. Sedmerico so oblasti maja aretirale, med njimi tudi njegovega starejšega brata.

Mati bratov je povedala, da se ji je mlajši sin iz Sirije redno javljal. »O tem, kako preživlja dneve, ni pripovedoval.« Poslala mu je tudi nekaj denarja, da bi si lahko plačal pot domov. To mu je očitno tudi uspelo, njegovo identiteto so prejšnji teden potrdili z analizo DNK.

Po doslej znanih podatkih sta se poleg identificiranega, a uradno še ne imenovanega napadalca v dvorani Bataclan razstrelila 29-letni Ismail Mostefai in 28-letni Samy Amimour. Vsi trije so bili francoski državljani.

Napad na koncertno dvorano Bataclan je bil del koordinirane akcije skrajnežev, ki so 13. novembra na več različnih lokacijah po Parizu ubili 130 ljudi. Najbolj krvav je bil napad na koncertno dvorano Bataclan. Odgovornost za napad je pozneje prevzela skrajna skupina Islamska država, ki deluje na območju Sirije in Iraka, njeni privrženci pa smrt sejejo tudi v drugih državah po svetu.