»Zanesljivi« partnerji na obisku v Nemčiji

V Berlinu se danes mudi indijski premier Neredra Modi. Skupaj s kanclerko sta se zavzela za pariški sporazum.

Objavljeno
30. maj 2017 17.37
GERMANY-INDIA/
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin - Kanclerka obračunava s časi, »ko smo se lahko popolnoma zanesli na druge«, ameriški predsednik Donald Trump pa še naprej napada­ osrednjo evropsko državo. »Imamo MASIVEN trgovinski primanjkljaj z Nemčijo, plus plačujejo VELIKO MANJ, kot bi morali, za Nato & vojsko,« je Trump spet razburjal na twitterju. V Berlinu zdaj kot »zanesljivo« partnerico predstavljajo Indijo.

»To se bo spremenilo,« je Trump zagrozil nemškemu zunanjetrgovinskemu presežku in nižjemu prispevku za severnoatlantsko vojaško zvezo, in Nemčija je lahko upravičeno zaskrbljena. ZDA so na položaju njene najpomembnejše trgovinske partnerice že prehitele Francijo, nemški izvoz pa je za desetine milijard evrov višji od uvoza. V Berlinu kljub temu odločno zavračajo očitke, da ima takšno nesorazmerje kaj skupnega z njihovo politiko, saj evrsko denarno oblikujejo v Frankfurtu, evropsko trgovinsko pa v Bruslju.

Drugačne besede 
od Trumpovih

Američani pač radi kupujejo beemveje in mercedese, razlagajo, medtem ko Nemci - in številni drugi - niso tako zagreti za chevrolete. Še več, s svojo tovarno v južnokarolinskem Spartanburgu je BMW največji ameriški izvoznik jeklenih konjičkov, od nemškega vajeniškega sistema, ki ga izvajajo tam, pa se lahko veliko naučijo tudi gospodarsko in zaposlovalno manj cvetoči deli ZDA - prav tisti, v katerih so v veliki meri volili ­Donalda Trumpa. Nič ne pomaga, sporni ameriški republikanec verjame, da je Nemčija del problema in ne rešitve. Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert zdaj za zanesljivo partnerico označuje Indijo, katere premier Narendra Modi je ta teden obiskal Berlin. »Ustvarjeni smo drug za drugega,« je 66-letni indijski voditelj zagotovil kanclerki. Kakšna razlika s Trumpom, ki se pred njunim prvim srečanjem pred kamerami in fotoaparati ni hotel niti rokovati z njo! To so že četrta vladna posvetovanja med Nemčijo in Indijo, potem ko sta državi leta 2000 sklenili strateško partnerstvo in leta 2011 začeli redna srečanja. Znanstveno sodelovanje, ki so ga tudi poglobili, poteka že šest desetletij, je na tiskovni konferenci poudarila kanclerka: »Ministri so spet jasno pokazali, da je Indija pri velikih projektih zanesljiva ­partnerica!«

Nemčija želi pomagati azijski velikanki z 800 milijoni mladih, ki potrebujejo pot do »varnega in kvalificiranega« delovnega mesta, zlasti s svojimi izkušnjami dualnega izobraževanja. Predstavitev vajeništva bodo v nemških podjetjih ponujali tudi indijskim menedžerjem. Državi napovedujeta milijardo evrov vreden razvoj »pametnih mest«, obnovljivih energetskih virov in prometa v državi z 1,2 milijarde prebivalci »v zelo različnih življenjskih razmerah«, kot je dejala kanclerka. »Nemčija bi rada bila 'fer' partnerica tako v meddržavnem kot mednarodnem sodelovanju.« Indija aktivno podpira pariški dogovor o boju proti podnebnim spremembam, v okviru skupine G20, ki jo zdaj vodi Nemčija, se bodo pogovarjali tudi o boju proti terorizmu.

»V najinih pogovorih so vedno naredile vtis name njene izkušnje, vizije - tudi mednarodne - in misli o nemško-indijskih odnosih,« je Modi pohvalil nemško vlogo pri gospodarskem razvoju Indije ter si zaželel še več nemškega vlaganja in sodelovanja z majhnimi in srednje velikimi družinskimi podjetji. Indija hoče z nemško pomočjo razviti celo svoj nogomet - kako drugačne besede od nedavnih Trumpovih! Danes je na obisku v Berlinu tudi kitajski premier Li Keqiang in kanclerka je na tiskovni konferenci odgovarjala na vprašanje, ali ameriška vlada potiska Nemčijo in Evropo v objem azijskih držav, ki v pogajanjih o prosti trgovini prav tako niso lahki partnerji.

Znova o evropski usodi

Angela Merkel je poudarila, da so čezatlantski odnosi zelo pomembni, a so pomembni tudi pogovori z drugimi partnerji. »Zaradi sedanjega položaja je še več razlogov za to, da v Evropi vzamemo lastno usodo v svoje roke,« je znova poudarila svojo zdaj že znamenito ugotovitev po zadnjih srečanjih s Trumpom.

»Verjamemo v evropsko enotnost,« je bil od ameriškega predsednika drugačen indijski premier.­ »Hočemo, da Evropa ostane močna, da sodeluje s še več državami, zlasti tistimi, ki z njo delijo vrednote demokracije.« Nemčija proda v ZDA veliko več kot v Indijo. Krščanskodemokratski notranji minister Thomas de Maizière in voditelj nemških obveščevalcev Hans-Georg Haas hvalita tudi »odlično« varnostno sodelovanje, saj so ameriške obveščevalne službe »zelo pomemben vir«. V Brandenburgu so po policijskih navedbah pravkar preprečili teroristične načrte 17-letnega sirskega begunca, a so tokrat dobili informacije iz drugih nemških dežel.