»Intenzivni« pogovori nemške kanclerke in ruskega predsednika v Sočiju

Tokratni obisk sodi v priprave na vrh G 20, ki ga bo julija gostila Nemčija.

Objavljeno
02. maj 2017 21.52
RUSSIA-GERMANY/
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin - Pred obiskom Angele Merkel v poletni rezidenci ruske predsednika v črnomorskem Sočiju so v nemški kanclerski palači govorili o vključevanju Rusije v konstruktivne rešitve. A je vse odvisno od tega, kako te v Ukrajini, Siriji in drugod vidi Vladimir Putin. Po pogovorih z nemško kanclerko ni videti, da bi se stališča približevala.

Malo skupnih točk


»Pogovori z njo so vedno stvarni in produktivni,« je bil o nemški kanclerki vljuden ruski gostitelj. O nekaterih temah, še posebej o mednarodnem boju proti terorizmu, naj bi državnika celo soglašala, o drugih pa je bilo na tiskovni konferenci očitno hladno ozračje. O konfliktu na vzhodu Ukrajine, za katerega Putin odgovornost pripisuje »neustavni zamenjavi oblasti v Kijevu«, je Angela Merkel poudarila svoje drugačno mnenje, tudi nemška voditeljica pa se zavzema za skupne napore pri preprečevanju nadaljnjega zaostrovanja. »Mednarodna politika pomeni vedno znova prizadevati si za pogovore.« A nemški novinarji navajajo, da je kanclerko na letališču pričakal guverner Krasnodarja, ki po aneksiji upravlja tudi s Krimom.

Strinjanje o nestrinjanju, a tudi o nujnosti dialoga, je bilo zaznati tudi pri pogovorih o Siriji, kjer je ruski predsednik poudarjal prizadevanja za mirno rešitev ter zavzemanje za neodvisno preiskavo o napadih s kemičnim orožjem. Mnogi v Nemčiji, ki je sprejela velik del beguncev iz sirske državljanske vojne, pa mu še naprej zamerijo podporo sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, Izprašujejo tudi nekatere druge dogodke. V Nemčiji prav Rusiji pripisujejo virtualne napade na računalnike bundestaga ter v primeru laganja nemško-ruske deklice Lise o posilstvu s strani beguncev tudi propagandno vojno, potem ko je lažne izjave izpostavil celo ruski zunanji minister.

Ni znano, ali sta Putin in Merklova razpravljala tudi o tem, zato pa je kanclerka na tiskovni konferenci ruskega predsednika vznejevoljila z besedami o pomembnosti svobodnega izvajanja pravice do demonstracije. Ruska policija že nekaj časa zapira demonstrante, ki zahtevajo, naj se Putin odreče še ene predsedniške kandidature, Merklova pa je omenila tudi sistematično preganjanja istospolno usmerjenih v Čečeniji in preganjanje Jehovih prič v vsej Rusiji. »Ruske varnostne sile so bolj zadržane od tistih iz drugih evropskih držav,« je odgovoril Putin. In res je berlinska policija pravkar s solzivcem odganjala neprijavljene prvomajske demonstrante, ki so nanjo metali kamenje, steklenice in stole.

Nemške novinarje je kljub temu zanimalo kanclerkino mnenje o domnevnih ruskih poskusih vplivanja na prihajajoče volitve v bundestag. »Ne sodim med prestrašene ljudi,« je odgovorila ter poudarila zaupanje v nemško sposobnost izvedbe pravilne predvolilne kampanje. »Nadaljujem s kampanjo, utemeljeno na mojih prepričanjih.« A je tudi ocenila, da hibridno vojskovanje igra vlogo v ruski vojaški doktrini in da je kibernetski kriminal mednarodni izziv. »Nikoli se ne vmešavamo v politično življenje drugih držav,« je odgovoril ruski predsednik, za katerega so tudi govorice o vplivanju na predvolilno kampanjo ZDA samo - govorice.

»Nenehna nazadovanja«


Nemška kanclerka, ki je po poročilih krogov iz administracije nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame - in neštetih pogovorih z ruskim predsednikom po zasedbi Krima - sklenila, da Putin živi v nekem drugem svetu, se je doslej izogibala osebnim srečanjem z ruskim kolegom izven pogajanj o reševanju ukrajinske krize. Rusijo je zadnjič obiskala ob sedemdeseti obletnici konca druge svetovne vojne, a se je tedaj načrtno izognila vojaški paradi. Kljub temu stikov med državnikoma ne primanjkuje, saj ocenjujejo, da sta se po izbruhu ukrajinske krize po telefonu pogovarjala več kot petdesetkrat.

Tokratni obisk sodi v priprave na vrh G20, ki ga bo julija gostila Nemčija, neuradno pa naj bi kanclerka poskušala ugotoviti, če so pri spornih vprašanjih že možna približevanja. Kot kažejo tudi namigi o nadaljevanju sankcij EU proti Rusiji, teh še ni videti. »Proces iskanja politične rešitve je težaven, napredujemo le z majhnimi koraki in se nenehno soočamo z nazadovanji,« se je kanclerka pritožila o ukrajinski krizi, potem ko je v Soči prispela tako rekoč direktno iz Saudske Arabije.

A je diplomatsko polno zaseden tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki danes na ruski črnomorski rivieri sprejema turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana, takoj po srečanju z nemško kanclerko pa je sprejel tudi telefonski klic ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki še vedno velja za uganko v mednarodni politiki. A se je Trump z Merklovo že prej posvetoval o ruski vlogi v Ukrajini in Afganistanu, kjer ameriška vojska z zaskrbljenostjo poroča o domnevnem ruskem oboroževanju talibov.