Bulčeva v Bruslju z dobro energijo

Po navedbah virov blizu Junckerja prihodnji predsednik komisije razmišlja, da bi Bulčevi dodelil področje transporta.

Objavljeno
15. oktober 2014 00.15
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Bruselj − »Odličen!« je o pogovoru s slovensko komisarsko kandidatko Violeto Bulc povedal izvoljeni predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker. Tudi Bulčeva je z intervjuja odšla s podobnimi občutki.

Po navedbah virov blizu Junckerja prihodnji predsednik komisije razmišlja, da bi Bulčevi dodelil področje transporta. Dosedanji predvideni komisar za to področje Maroš Šefčovič bi postal podpredsednik za energetsko unijo. Nejasno je, kdo bi prevzel njegovo drugo področje, vesolje. Po navedbah virov pri EU transport velja za zahteven resor, ki bi ga Slovenija lahko dobro izkoristila. Več bo znano danes.

Bulčeva je izrazila zadovoljstvo s pogovorom pri bodočem predsedniku evropske komisije: »Pogovor je bil prijateljski, zelo sproščen in z zelo dobro energijo.« Junckerja so zanimale njene izkušnje, karakterne lastnosti, način razmišljanja, je povedala. Nasploh je pozitivno presenečena, kako konstruktivni so bili vsi pogovori v Bruslju, tudi z evropskimi parlamentarci.

Po njenih besedah imajo najbrž vsi interes, da se zadeva čim bolj uspešno konča in da evropska komisija čim prej začne delati. Pojasnila je, da pogajanja o zaslišanju v evropskem parlamentu še potekajo. Na vprašanje tuje kolegice, kakšna komisarka naj bi bila, je Bulčeva v angleščini odgovorila, da je Juncker jasen: hoče ljudi, ki lahko vodijo in so lahko v duhu njihovega resorja in njegova strategije za prihodnost EU. Kateri resor naj bi dobila slovenska kandidatka, je še popolnoma negotovo, saj zamenjavi v komisarski ekipi ne morejo biti izključene.

Po Junckerjevi uradni oceni, da je Bulčeva primerna za komisarski položaj, morajo novi seznam komisarskih kandidatov (z Bulčevo namesto Alenke Bratušek) potrditi še predstavniki članicv svetu EU. Uradno bo Juncker glede resorja, ki bi ga dobila slovenska kandidatka, lahko odločil šele po potrditvi seznama.

Preverjanje razpoloženja

Splošno razpoloženje v bruseljskih diplomatskih, uradniških in političnih krogih je: siti smo zapletov s slovensko komisarsko zgodbo in hočemo čimprejšnjo rešitev, ki bi odprla vrata potrditvi nove evropske komisije.

Nepredvidljivo je, ali bo Slovenija obdržala položaj podpredsednice za energetsko unijo. Če bi Bulčeva dobila drug položaj, bi se položaj v komisarski zgodbi bolj zapletel, saj bi Juncker moral narediti vsaj še en premik v sestavi komisiji (novi podpredsednik za energetsko unijo). Novo razdelitev resorjev bo Juncker lahko sestavil šele, ko bodo članice potrdile novega. Nato se bo sestala konferenca predsednikov političnih skupin evropskega parlamenta, ki bo odločila o nadaljnjih korakih pri sestavljanju komisije.

Parlament mora organizirati zaslišanje za Bulčevo in še za vse druge, ki bi na podlagi zamenjav dobili nov položaj. Da bi komisija lahko bila potrjena na zasedanju parlamenta v Strasbourgu že prihodnji teden, kot je predvideno (22.oktobra), bi se Bulčeva (in drugi, ki bodo na novih položajih) morala pripraviti na zaslišanje v nekaj dneh. Tak scenarij ni najverjetnejši, saj so drugi kandidati dobili približno tri tedne čase za priprave in pomoč strokovnjakov. Poleg tega so morali najprej odgovoriti na parlamentarni vprašalnik.

Zaslišanje nekaj dni po uradnem predlogu bi vsaj nekoliko okrnilo pomen zaslišanj, saj bi se pokazalo, da glavne vloge ne igra zaslišanji, ampak kupčije med strankami. Če bodo odločanje preložili, bi parlamentarci lahko opravili zaslišanja in odločali o parlamentu novembra. Že sredi meseca bo tako imenovana mini plenarka v Bruslju. Toda potrjevanje komisije je bilo vedno na zasedanju v Strasbourgu. Naslednje zasedanje v alzaškem glavnem mestu je konec novembra, ko bo parlamentarce nagovoril tudi papež Frančišek.

Tako Bulčeva kot Juncker preverjata razpoloženje in pripravljata teren v parlamentu. Prihodnji predsednik evropske komisije se poskuša izogniti temu, da bi bila kandidatka na zaslišanju zavrnjena. Zato je v nenehnih stikih z vodilnimi parlamentarci, saj hoče dobiti jamstva, da se bo zgodba razpletla v skladu z njegovimi načrti. Tudi Bulčeva se je odločila za drugačno strategijo kot Alenka Bratušek ter večji pomen pripisuje vnaprejšnjim pogovorom s parlamentarci.

Srečala se je že z vodjem desnosredinske EPP, bavarskim konservtivcem Manfredom Webrom. Skupine v parlamentu so za zdaj še kar redkobesedne, saj, vsaj uradno, največji pomen za oceno Bulčeve pripisujejo zaslišanju. Po pričakovanjih jo odločno podpirajo »njeni« liberalci (ALDE), ki so sporočili, da je Bulčeva včeraj na pogovoru zelo navdušila njihovega vodjo v evropskem parlamentu Guya Verhofstadta. »Komisiji bo lahko dala podjetniški duh, ki ga potrebuje,« je povedal njegov glasnik Jeroen Reijnen.