Julija Skripal zapustila bolnišnico

Zdaj se nahaja na varni lokaciji, piše britanski BBC.

Objavljeno
10. april 2018 11.38
BRITAIN-RUSSIA/
Ka. M., Be. B., STA
Ka. M., Be. B., STA

London – Julijo Skripal, hčerko nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala, so po poročanju britanskih medijev danes izpustili iz bolnišnice v mestu Salisbury, kjer so jo skupaj z očetom hospitalizirali v začetku marca po zastrupitvi z živčnim strupom novičok.

Triintridesetletno Julijo so, kot poroča britanski BBC, prepeljali na neznano varno lokacijo.

»Njenega zdravljenja še ni konec, a gre za pomemben mejnik,« je povedala namestnica direktorja bolnišnice v Salisburyju Christine Blanshard. Dodala je, da je 33-letnica prosila za zasebnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na poročanje medijev o odpustitvi Julije Skripal iz bolnišnice se je že odzvalo rusko veleposlaništvo v Londonu. »Juliji Skripal čestitamo za okrevanje,« so zapisali na družbenem omrežju Twitter, a dodali, da potrebujejo dokaz, da so vse, kar so ji storili, naredili z njenim dovoljenjem.

Julijin 66-letni oče Sergej medtem ostaja hospitaliziran, čeprav se njegovo stanje po navedbah zdravnikov hitro izboljšuje. »Čeprav okreva počasneje kot Julija, upamo, da bo tudi on lahko v kratkem zapustil bolnišnico,« je še dejala Blanshardova.

Julija Skripal je bila 4. marca zastrupljena z novičokom. Foto: Julija Skripal/Facebook via Reuters

Oče in hči sta pristala v bolnišnici, potem ko sta bila 4. marca v mestu Salisbury izpostavljena kemičnemu strupu novičok. Nezavestna so ju našli na klopi nakupovalnega središča.

Blanshardova je pojasnila, da živčni strupi delujejo tako, da se v telesu vežejo na določene encime, ki ustavijo delovanje živčevja.

»Naša naloga je stabilizirati stanje bolnikov, zagotoviti, da dihajo in da kri še naprej kroži,« je o zdravljenju povedala v sporočilu, ki ga je prenašala televizija. Nato bolnik po njenih besedah dobiva različna zdravila, dokler njegovo telo ni sposobno samo izdelati encimov, ki nadomestijo tiste, ki jih je prizadela zastrupitev. Povedala je še, da so v primeru Skripalovih uporabili tudi posebne tehnike dekontaminacije za odstranitev morebitnih ostankov strupa iz telesa.

Poudarila je še, da sta se oba bolnika zelo dobro odzvala na zdravljenje, sta pa na različnih stopnjah okrevanja.

Britanska vlada je prepričana, da so za zastrupitev nekdanjega agenta in njegove hčerke odgovorne oblasti v Moskvi, Kremelj pa medtem zanika vsakršno vpletenost. Primer je sprožil diplomatsko krizo, izgonu številnih ruskih diplomatov iz zahodnih zaveznic Velike Britanije so sledili enaki povračilni ukrepi Rusije.