Cerar išče novo bruseljsko kandidatko

Sestavljanje komisije: po kakšnem ključu bo vlada iskala novega kandidata, še ni znano.

Objavljeno
09. oktober 2014 00.42
Peter Žerjavič, Zoran Potič, Monika Horvat
Peter Žerjavič, Zoran Potič, Monika Horvat

Bruselj, Ljubljana – Z negativno odločitvijo odborov evropskega parlamenta za energijo in okolje se je končala zgodba o kandidaturi Alenke Bratušek za podpredsednico evropske komisije za energetsko unijo. Slovenska vlada je že začela iskati novega kandidata za evropskega komisarja.

Razplet glasovanja je ponazoril razpoloženje v odborih, ki je bilo očitno že na zaslišanju. Proti je bilo 112 poslancev, le 13 jih je bilo za, dva sta se vzdržala. »Vzrok za takšno odločitev je bil kar resen,« je po glasovanju povedal predsednik okoljskega odbora, Poljak iz desnosredinske EPP Jerzy Buzek. Vodja odbora za energetiko Giovanni La Via (EPP) je dejal, da se je pokazala nezadostna usposobljenost Bratuškove za položaj v kolegiju komisarjev. Njeni odgovori na zaslišanju da niso bili dobri in jasni.

Oceno obeh odborov bodo že jutri obravnavali predsedniki vseh parlamentarnih odborov in nato še konferenca voditeljev političnih skupin. Po Buzkovem mnenju bi na konferenci glede Bratuškove težko odločili proti odločitvi dveh odborov z več kot sto poslanci, ki so sprejeli odgovorno odločitev na podlagi mnenja po zaslišanjih. Zato tudi ne pričakuje, da bi Juncker še vztrajal pri Bratuškovi. »To bi ogrozilo celotno komisijo in naše odločanje o njej čez dva tedna v Strasbourgu,« je povedal.

Po Buzkovem mnenju bi bilo sicer dobro, če bi poiskali koga, ki bo nadomestil Bratuškovo na istem položaju. Toda tak scenarij ni najbolj verjeten, saj naj bi na komisarskih področjih nastalo nekaj sprememb, zaradi katerih bodo potrebna nova zaslišanja. Po mnenju Buzka več kot treh zaslišanj ne bi smelo biti, kajti sicer bi bilo negotovo, ali bi nova komisija lahko začela delovati 1. novembra.

Slovenski vladi je Buzek svetoval, naj čim prej vzpostavi stik z Junckerjem in se z njim uskladi o področju, ki bi ga prevzel novi kandidat. Predstavnik socialistov, nemški socialdemokrat Matthias Groote, je naklonjen Tanji Fajon iz njihove skupine, toda opozoril je, da bo odločitev morala biti sprejeta v Sloveniji. Liberalci (Alde) − Bratuškova je iz njihove kvote − pričakujejo, da bodo obdržali položaj v komisiji, ki jim je pripadel v delitvi sedežev med strankarskimi skupinami.

Pričakovanje, da bo tudi novi kandidat ženska, je nadstrankarsko. »Modro bi bilo, če bi eno kandidatko nadomestili z drugo kandidatko,« je dejal nemški član odbora za energetiko Herbert Reul (EPP). Po njegovem je Bratuškova imela nesrečen nastop na zaslišanju in nesrečo, ker so se je kolegi lotili veliko intenzivneje, saj je imela v prtljagi zgodbo iz medijev.

Posvetovanja v Milanu

Prva posvetovanja so stekla že včeraj v Milanu, kjer se je slovenski premier udeležil izrednega vrha EU o zaposlovanju. Cerar je opravil vrsto bilateralnih srečanj, tudi s predsednikom evropskega parlamenta Martinom Schulzem, večino pogovora pa sta namenila ravno zapletu z nesojeno komisarko Alenko Bratušek.

Juncker bo na novo mešal karte

»Bratuškova bo delala zunaj evropskih institucij,« je po negativni oceni njene kandidature povedal nemški socialdemokrat Matthias Groote. Slovenska vlada je že začela iskati novega kandidata za evropskega komisarja.

Miro Cerar včeraj o možnih imenih ni hotel špekulirati, vendar so po njegovih besedah prva posvetovanja stekla že včeraj, ko je bil v Milanu, kjer se je udeležil izrednega vrha EU o zaposlovanju. Tu se je med drugim srečal s predsednikom evropskega parlamenta Martinom Schulzem, večino pogovora pa sta namenila ravno zapletu z Alenko Bratušek. Cerar je po vrsti pogovorov o tej temi dejal, da je dobil od kolegov nekaj nasvetov, ki mu bodo koristili pri iskanju novega kandidata.

Po kakšnem ključu bodo v koaliciji tega iskali, še ni jasno. Cerar je včeraj dejal, da ga bo zagotovo predlagala tudi njegova stranka, da pa bo končno ime usklajeno tudi koalicijsko. Pri tem se je dobro spomniti na ambicije evroposlanke Tanje Fajon in predsednika Desusa Karla Erjavca, ki sta tudi že bila na seznamu predlogov za komisarja, a ju predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker ni izbral.

Predsednik SD Dejan Židan je včeraj ponovil, da je njihova favoritka Tanja Fajon, ki uživa velik ugled med kolegi v evropskem parlamentu. »Ima podporo socialistov in demokratov, precej očitno tudi Evropske ljudske stranke, in tudi Juncker bi se verjetno strinjal s to izbiro. Če Slovenija želi pomagati pri sestavi evropske komisije, bo vztrajala pri Tanji Fajon, tudi zaradi pravilnega razmerja med socialisti in drugimi skupinami,« je dejal Židan. A to bi lahko bil račun brez krčmarja, saj se Erjavec na razvoj dogodkov včeraj ni odzval.

»Juncker je potrpežljiv«

Že včeraj zgodaj popoldne se je začelo v Bruslju omenjati novo ime kandidatke za komisarko, in sicer Violeta Bulc (je članica najožjega kroga v SMC), ki je bila pred kratkim imenovana za ministrico za razvoj v Cerarjevi vladi. Ta o tem ni hotel špekulirati, češ da je za navajanje imen še prezgodaj. Cerar prav tako še ni vedel, ali pomeni zavrnitev Alenke Bratušek tudi to, da bo Slovenija ob podpredsedniško mesto v evropski komisiji. Dejal je le, da se bo v prihodnjih dneh o tem pozanimal. Pri tem se je treba spomniti besed Jean-Clauda Junckerja ob predstavitvi komisarskih kandidatov, da položaji niso pisani na kožo državam, temveč konkretnim komisarskim kandidatom.

O naslednici Bratuškove je povedal, da so že na vrhu v Milanu, kjer je veliko voditeljev članic, potekala pogajanja. V štabu izvoljenega predsednika evropske komisije Jean-Clauda Junckerja sinoči še niso komentirali, kaj bodo naredili po razpletu v odborih. Njihovo mnenje da je temelj za nadaljnje pogovore. »Juncker je potrpežljiv,« je povedala njegova glasnica. Postopki v odborih na njegovo odločitev nimajo neposrednega vpliva. Na papirju nikakor ni nujno, da mora njihovo mnenje upoštevati, saj parlament lahko odloča le o komisiji kot celoti.

Toda scenarij neupoštevanja mnenja odborov za okolje in energijo je za parlamentarce povsem nepredstavljiv, saj da ni nobenih razlogov za vztrajanje pri Bratuškovi. Dan pred odločanjem v odborih so se sicer spet začeli širiti govorice, scenariji in ugibanja o razpletih in Junckerjevih namerah. Že zjutraj so poslanci iz vrst Zelenih na twitter zapisali, da se Bratuškova odpoveduje kandidaturi, kar pa so pri Junckerju opoldne »odločno zanikali«.

Po neuradnih informacijah se je Bratuškova še dopoldne pogovarjala s predsednikom parlamenta Martinom Schulzem o možnem dodatnem zaslišanju. A opozoril jo je, da bosta obe največji skupini (ljudska stranka in socialisti) temu nasprotovali. Pri Junckerju so opozorili, da ob morebitnem izpadu nekdanje premierke iz igre podlaga za odločitev o njenem nasledniku menda ne bi več mogel biti razvpiti slovenski seznam s tremi kandidati (Bratuškova, Tanja Fajon, Karl Erjavec). Tudi v parlamentarnih skupinah so tega mnenja.

Bratuškova edina zavrnjena

Bratuškova je edina kandidatka, ki je bila po zaslišanjih v odborih evropskega parlamenta zavrnjena. Tudi kočljivi Španec Miguel Arias Cañete (podnebno ukrepanje in energija) je na koncu dobil soglasje. V zameno za strinjanje z njim so socialisti dosegli, da bo prihodnja Junckerjeva desna roka, Nizozemec Frans Timmermans, na podpredsedniškem položaju v komisiji pristojen tudi za trajnostni razvoj. Eden od očitkov socialistov Junckerju je bil, da sta področje okolja in širšega trajnostnega razvoja v novi komisiji preveč na obrobju.

Nejasno je tudi, kaj bo delal Madžar Tibor Navracsics, ki ga poslanci niso zavrnili kot komisarja, ampak le kot kandidata za predvidena področja (med drugim kultura in državljanstvo). Negotovo je, kateri član bi lahko prevzel podpredsedniški položaj, ki je bil predviden za Bratuškovo, in kdo bo zasedel njegov izpraznjeni položaj. Politično-kadrovska kombinatorika torej še zdaleč ni končana. Ivo Vajgl (Desus/Alde) je po glasovanju odborov opozoril, da bo v prihodnjih dneh še veliko dinamike in mešanja kart. Zato da bomo časnikarji imeli še veliko dela.