Bratuškovi le uspelo

Na seznam kandidatov za komisarske položaje presenečenj ni. Predvidoma do srede bo znana uradna ekipa.

Objavljeno
05. september 2014 14.14
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj − Izvoljeni predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je uradno objavil seznam kandidatov za komisarske položaje. Na njem presenečenj ni, med kandidati je tudi slovenska premierka v odhodu Alenka Bratušek.

Juncker je v zadnjih dneh tako z Bratuškovo kot z drugimi kandidati opravil »intenzivne intervjuje«, v katerih je preverjal njihovo usposobljenost, integriteto, neodvisnost in izkušnje. Pri Junckerju so pojasnili, da je glede področij, ki jih bo prevzel kateri od prihodnjih komisarjev, še vse odprto. V stiku da so z vsemi stranmi. Juncker ima v rokah menda 63 scenarijev razdelitve komisarskih položajev, kateremu kandidatu bo zaupal vodenje katerega od področij, pa bo predvidoma sporočil do srede prihodnjega tedna.

Nemški časnik Welt, ki se sklicuje na pogajalce okoli Junckerja, je danes sicer poročal, da bo Bratuškova kot podpredsednica evropske komisije prevzela vodenje projekta energetske unije.

Komisarska ekipa mora biti po zaslišanjih pred poslanci potrjena še v evropskem parlamentu, nato jo morajo potrditi še države članice v svetu EU. Glede tega niso pričakovani nobeni zapleti.

Okrog prihodnje strukture evropske komisije je še vedno veliko negotovosti in ugibanj. Predvidoma bo Juncker štirim nekdanjim predsednikom vlad, ki so v njegovi ekipi, zagotovil podpredsedniški položaj v komisiji in vodenje katerega od prioritetnih projektov. Uradno takšna struktura komisije še ni potrjena.

Oglejte si predlagani seznam.