Juriš skrajnih desničarjev na nemško pravosodno ministrstvo

Nasprotovanje zakonodaji proti sovražnemu govoru na internetu in priseljevanju.

Objavljeno
19. maj 2017 21.07
GERMANY-ASSAULTS/
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin - Pripadniki tako imenovanega identitarnega gibanja, ki velja za del nemške in druge evropske skrajno desne scene, so v petek jurišali na berlinsko pravosodno ministrstvo. Policija je kmalu naredila red, a zaradi podobnih tendenc v vojski in negativnih odmevov begunske krize ne more biti mirna.

Kakšnih petdeset ljudi je med skandiranjem proti socialdemokratskemu pravosodnemu ministru Heiku Maasu in zahtevami po zaprtju meja poskusilo vdreti v zgradbo v bližini trga Gendarmenmarkt in tudi slovenskega veleposlaništva. Udeleženci nenapovedanih demonstracij so prišli s tovornjakom in veliko lestvijo, po kateri so poskusili splezati do oken ali celo strehe ministrstva. Policija je demonstrante identificirala in prijela njihovega voditelja, proti kateremu bodo sprožili postopek zaradi nedovoljenih demonstracij, medtem pa so se v bližini začeli zbirati protidemonstranti s plakati »Naciji ven!« K tem je prišel sam pravosodni minister in jim v poletni vročini razdeljeval steklenice z vodo.

Domnevajo, da je petkove proteste spodbudila nova nemška zakonodaja o nadzoru nad sovražnim govorom in hujskanjem na socialnih omrežjih, ki jo je pravosodni minister predstavil v bundestagu, eden osrednjih ciljev identitarnega gibanja pa je tudi nasprotovanje priseljevanju, zaradi česar so lani avgusta za kratek čas splezali na berlinska Brandenburška vrata. Skrajno desno gibanje ima francoske korenine, od leta 2012 pa deluje tudi v Nemčiji. Z njimi naj bi bil povezan častnik Franco A., ki ga obtožujejo načrtovanja atentatov na vidne nemške politike, kot domnevajo, v svoji drugi identiteti sirskega begunca. Vojaška varnostna služba zaradi suma o pripadnosti identitarnemu gibanju že preiskuje več kot deset vojakov nemške vojske.