Prihaja velika sprememba nemške begunske politike?

Prihajajo kontingenti? Tudi za notranjega ministra bi bili ti najboljša pomoč beguncem.

Objavljeno
17. november 2015 09.22
TURKEY-G20-SUMMIT
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin − Kanclerka Angela Merkel, ki je doslej zagovarjala zaščito za vse, ki bežijo pred vojnami in preganjanjem, je na vrhu držav G20 v turškem Beleku nakazala omejitev begunskega vala − v dogovoru s partnerji.

»Če hočemo naprej, moramo po možnosti končati nezakonito priseljevanje in se o tem pogovoriti s Turčijo, o razdelitvi bremena, o finančni pomoči, o tem, koliko beguncev lahko sprejmemo in jih porazdelimo po Evropi,« je po poročilu časopisa FAZ povedala kanclerka. »Zelo zelo pomembno je, da nimamo več nobenega ilegalnega priseljevanja. Dokler ga imamo, se o drugih stvareh ne moremo pogovarjati.« Ta proces mora potekati v dogovoru s Turčijo in EU in kanclerka predvideva številne razprave znotraj Evropske unije. Takšno pot pa smo po njenem prepričanju dolžni beguncem in delitev bremena s Turčijo je tudi sicer »najboljši način za ukvarjanje s problemom«.

Nemška kanclerka je za začetek februarja napovedala tudi mednarodno konferenco o sirskih beguncih v Londonu. Velika Britanija, Nemčija, Kuvajt in OZN bodo povabile na razpravo o človekoljubni pomoči beguncem in podpori državam, ki jim dajejo zaščito, pa tudi o možnostih za njihovo čim hitrejšo vrnitev domov.

Tudi nemško kanclerko je hudo prizadelo petkovo teroristično divjanje v Parizu, in če je begunce le nekaj ur pred tem v televizijskem nastopu predstavljala kot nekakšne prihodnje ambasadorje evropskih vrednot na Bližnjem vzhodu, zdaj preiskovalci domnevajo, da je vsaj en atentator v Francijo prispel po balkanski begunski poti, drugi so bili, kot kaže, radikalizirani doma v Franciji in Belgiji. Nemška vlada je že v zadnjih tednih omejila pravico do azila, po Balkanu in zdaj tudi v Afganistanu izvajajo propagandne kampanje, ki naj ljudem že doma povedo, da se jim ne izplača na dolgo, tvegano in drago pot proti Nemčiji.

O begunskih kontingentih, ki naj končajo kaotično priseljevanje, je v ponedeljek govoril tudi nemški socialdemokratski prvak in podkancler Sigmar Gabriel. Omenil je novi začetek v begunski politiki in zavarovanje zunanjih meja EU v dogovoru s Turčijo. Bavarska CSU, sestrska unija krščanskodemokratske stranke kanclerke Merklove, omejitev priseljevanja zahteva že dlje časa, kontingenti pa so tudi za nemškega notranjega ministra Thomasa de Maizièra najboljši način za pomoč beguncem na urejen način in brez zaslužkarstva posrednikov. Ko bi bila evropska zgornja meja dosežena, bi jih po njegovih predlogih prepeljali v varna območja zunaj EU.